Taliban propustil zadržované rukojmí z pákistánského vládního vrtulníku

Afghánské hnutí Taliban propustilo na svobodu šestici pasažérů pákistánského vládního vrtulníku. Jde o muže, které Taliban zajal před týdnem po havárii stroje na východě Afghánistánu. Pět Pákistánců a jeden Rus jsou v pořádku a v sobotu dorazili do Islámábádu, oznámilo pákistánské ministerstvo zahraničí.

„Posádka (vrtulníku) byla propuštěna při výměně na pákistánsko-afghánské hranici na kmenových územích,“ citovala z ministerského komuniké AFP. Neuvádí se v něm žádné podrobnosti ani o únoscích, ani o druhu výměny, která umožnila osvobození zajatců.

Pět Pákistánců a ruský kopilot byli zajati ozbrojenci z Talibanu 4. srpna poté, co jejich stroj donutila technická závada k nouzovému přistání v provincii Lógar. Stroj patřil provinční vládě pákistánské provincie Paňdžáb a směřoval na údržbu do Uzbekistánu. Po vynuceném přistání Talibanci vrtulník zapálili a pasažéry odvlekli do oblasti pod svou kontrolou, oznámily místní úřady.

Bojovníci Talibanu
Zdroj: Reuters

Hnutí v posledních měsících znovu posiluje a nechává pomalu zapomenout na silný útlum po angažování mezinárodních jednotek v zemi. V květnu si Taliban vybral za nového vůdce mullu Hajbatulláha Achúndzádu. Jeho předchůdce mulla Muhammad Mansúr zemřel při nedávném americkém útoku na pákistánské hranici s Afghánistánem.

  • Organizace vznikla v jihoafghánské provincii Kandahár v červenci 1994 z popudu převážně afghánských uprchlíků, kteří původně studovali korán v Pákistánu. O dva roky později padlo hlavní město Kábul do rukou hnutí, jehož vůdce mulla Muhammad Umar vyhlásil zemi za „plně islámský stát“ řídící se islámským právem šaría. Taliban oznámil, že popravil bývalého prezidenta Muhammada Nadžíbulláha. Hnutí postupně ovládlo zhruba 90 procent území.
  • Zvrat přišel po teroristických útocích na New York na podzim roku 2001, kdy vojska USA a Británie zahájila v rámci operace Trvalá svoboda útok na Afghánistán. Právě zde měla sídlo organizace Al-Káida, zodpovědná za útoky. Už v prosinci 2001 byla vláda Talibanu svržena, boje ale stále pokračují.
  • Podle údajů OSN bylo v roce 2016 při bojích mezi vládními vojáky a povstalci, většinou bojovníky Talibanu, zabito přes 11 500 civilistů.
Vydáno pod