Nad Rousseffovou se smráká. Senát bude hlasovat o definitivním pádu prezidentky

Brazilský senát odsouhlasil poslední fázi v procesu sesazení prezidentky Dilmy Rousseffové. Koncem srpna by mohlo dojít na finální hlasování, které pro ni může znamenat konec politické kariéry. Brazílie prožívá vnitropolitickou krizi v době, kdy se v Riu koná olympiáda.

Senátoři odsouhlasili dočasné sesazení brazilské prezidentky v květnu. Pro impeachment se teď při hlasování vyjádřilo 59 senátorů, proti bylo 21. „Země krvácí v ekonomické krizi… Trpělivost lidu je již vyčerpána,“ prohlásil jeden z členů senátní komise Cássio Cunha Lima. Lidé už si přejí, aby proces, který začal v prosinci, skončil, zdůraznil zákonodárce.

V celé Brazílii bylo mnoho demonstrací za odvolání prezidentky, našly se i menší demonstrace jejích příznivců. Společnost je ale celkově unavena politikou. Dokonce se uvádí, že každá politická strana je nějakým způsobem spojena s nějakým korupčním skandálem.
Martin Rey
odborník na Latinskou Ameriku

Rousseffová nemůže ani na olympijský ceremoniál

„Pro Rousseffovou to znamená pokračování agónie, která celkem jistě skončí tím, že bude skutečně sesazena. Je to nešťastný okamžik pro její politickou kariéru, ale především pro Brazílii jako takovou, protože země se potácí v ekonomické krizi, do toho problémy s virem zika a olympiáda v běhu, které se prezidentka nemůže účastnit,“ podotkl odborník na Latinskou Ameriku Martin Rey.

Pokud se při hlasování vysloví kvalifikovaná většina, tedy 54 senátorů pro ústavní žalobu, Rousseffová bude definitivně zbavena úřadu a osm let se nebude moci ucházet o volenou funkci. 

Rousseffová měla manipulovat s výsledky státního rozpočtu ve snaze zamaskovat před volbami rostoucí deficit. Sama přiznala, že se dopustila chyb, ale tvrdí, že nespáchala žádný zločin.

Brazilci protestují proti sesazení prezidentky
Zdroj: BENOIT TESSIER/Reuters

Rousseffová označila snahy o své odvolání  za „státní převrat bez armády a bajonetů“. V čele spiknutí je podle ní bývalý předseda sněmovny Eduardo Cunha. Toho mezitím nejvyšší soud dočasně zbavil funkce kvůli obvinění z maření vyšetřování korupce, které je proti němu vedeno, a kvůli zastrašování poslanců.

Funkce prezidenta Brazílie se po Rousseffové dočasně ujal dosavadní pětasedmdesátiletý viceprezident Michel Temer, jemuž ale hrozí proces odvolání ze stejného důvodu jako Rousseffové. Ani Temer se přitom netěší velké přízni voličů. Podle nedávného průzkumu ho podporuje jen každý desátý Brazilec.

Michel Temer
Zdroj: Reuters

Největší latinskoamerickou zemí totiž hýbe jeden z nejrozsáhlejších korupčních skandálů v její historii. Týká se přidělování zakázek státní firmy Petrobras, kvůli čemuž je vyšetřováno či obviněno několik desítek politiků z různých politických stran. Řada podnikatelů už byla odsouzena.

„Vypadá to, že někteří politici se zaměřují na prezidentku proto, aby zakryli své vlastní skandály, protože se hovoří skutečně o mnoha poslancích a senátorech, kteří jsou spojeni s korupčními kauzami podobnými té s Petrobrasem,“ poznamenal Rey.