Thajci v referendu zřejmě přijali návrh nové ústavy. Podle kritiků ale oslabí demokracii

Čtyřicet milionů Thajců v referendu zřejmě přijalo návrh nové ústavy, jež může umožnit vojenské juntě udržet se u moci. Výsledek referenda je zatím předběžný a je založen na sečtení 94 procent hlasů. Podle agentury AP návrh dává větší pravomoci jednotlivým představitelům – podle vedení státu naopak povede ke stabilní demokracii.

Volební komise podle agentury Reuters oznámila, že už nyní je jasné, že 61,4 procenta hlasujících se vyjádřilo pro návrh a 37,9 procenta jej odmítlo. Podobný výsledek oznámila nezávislá televize PBS, stanice Voice, která je nakloněná odpůrcům junty, hlásila, že se pro ústavu se vyslovilo 61,65 procenta lidí a proti ní 38,35 procenta.

Junta se dostala k moci v květnu 2014 a nechala přepsat ústavu. Tvrdí, že navrhovaná verze Thajsku přinese novou éru politické přehlednosti a stabilní demokracie. Podle agentury AP ale naopak demokracii oslabuje  a zavádí systém, který dává pravomoci jmenovaným představitelům. Na zajištění dnešního hlasování bylo nasazeno 200 tisíc policistů, ale odnikud nebyly hlášeny problémy. 

Thajsko má za sebou vnitrostátní konflikt provázený rozsáhlými demonstracemi po rezignaci premiérky Jinglak Šinavatrové v květnu 2014. Vůdce junty generál Prajutch Čan-Oči své pravomoci využil k vydání zákazu politických shromáždění a kampaní proti nové ústavě a nepodporuje ani žádnou veřejnou debatu o ní.

Podle kritiků tak lidé obsah návrhu podrobně neznají, i když podle úřadů bylo v zemi se 64 miliony občany distribuováno milion výtisků ústavního návrhu. Ve vězeních skončilo 100 lidí, kteří se odvážili návrh a pořádání referenda kritizovat na sociálních sítích. Otevřená kritika podléhá desetiletému trestu vězení.

Thajci rozhodují o přijetí nové ústavy (zdroj: ČT24)

Lidé na lístku zaškrtávali, zda s návrhem souhlasí, nebo ne. Pokud se potvrdí přijetí, pak se návrh stane textem ústavy. Návrh předpokládá pětileté přechodné období k civilní vládě a jmenování 250členného senátu, v němž budou také vojenští velitelé a členové dalších bezpečnostních složek.

Podle AP zůstane armáda v nejbližší době u moci. Prajutch slíbil, že příští rok uspořádá volby. „Důvod, proč většina Thajců přijala ústavu, je ten, že chtěli co nejrychleji parlamentní volby,“ uvedl předseda Strany Thajců bývalé premiérky Šinavatrové.

Ústavní systém vystřídal v Thajsku monarchii v roce 1932 a od té doby země prošla 13 úspěšnými vojenskými převraty a 11 pokusy o ně. Pokud bude návrh ústavy přijat, získá Thajsko svou 20. ústavu.

Vydáno pod