Bezpečnost v Riu: Dětské gangy jsou nelítostné, varuje expert

Bezpečnostní expert: Volba Ria nebyla šťastným řešením (zdroj: ČT24)

Dětská kriminalita v Brazílii, zejména proslulé pouliční gangy, je velice nelítostná a nemilosrdná. Ve Studiu ČT24 to řekl bezpečnostní analytik Jan Schneider s tím, že volba Ria jakožto hostitelské země letní olympiády nebyla šťastným řešením. „Brazilci zřejmě dělají, co mohou, ale bezpečnostní situace v Riu je velice specifická. Od začátku bylo jasné, že to je taková výzva osudu,“ uvedl.

Podle Schneidera je dětská pouliční kriminalita zcela jiný typ kriminality, než na jaký jsou například Češi zvyklí. „Ty gangy budou cítit velikou příležitost, jak se napakovat na těch turistech. Ti jsou důvěřiví, je jich moc, chtějí si užít. Tam jsou všechny kriminogenní příznaky přítomny,“ varoval.

Organizátoři Her se podle něj při výběru pořadatelské země měli více radit s bezpečnostními experty. „Jakkoliv je ta země určitě krásná a ti lidé jsou skvělí, tak to místo na konání olympijských her není příliš vhodné,“ dodal Schneider. Při výběru hostitelské lokality před sedmi lety konkurovalo brazilskému Riu například Tokio, Chicago nebo Madrid.

Brazilské úřady vytvořily před olympiádou protiteroristické centrum a spolupracují s bezpečnostními agenturami z USA, Británie, Francie nebo třeba Argentiny. Na bezpečnost v Riu dohlíží během olympiády na 85 tisíc policistů a vojáků, což je skoro trojnásobek proti minulým hrám v Londýně.

Rio de Janeiro
Zdroj: Reuters

Loupežná přepadení jsou v Brazílii na denním pořádku

Zpravodajské služby, ale i běžní policisté jsou podle Schnediera z takového masivního pohybu lidí zoufalí. „Je to zvýšený nápor a samozřejmě snížená kvalita jakýchkoliv zpravodajských a bezpečnostních úkonů, protože v tom fofru se to prostě nedá stihnout. Oni potřebují plošně prozkoumat mnoho a mnoho lidí, ale těžko mohou jít hloubky,“ dodal.

Loupežná přepadení jsou ve velkých brazilských městech takřka na denním pořádku, za první pololetí jich policie v celé Brazílii registrovala rekordní počet přes 500 denně. Právě loupeže a krádeže jsou podle brazilských médií největším problémem, s nimiž se sportovci i návštěvníci olympiády mohou setkat.

Džihádisté z Brazílie se přihlásili k IS

Brazilská policie v minulých dnech zatkla deset lidí, která údajně plánovala spáchat v době olympiády teroristické útoky. V osmi brazilských státech také proběhla rozsáhla razie proti členům místní skupiny Ansar Chiláfa Brazil, tedy Brazilský chalífát, kteří ve svém prohlášení vyjádřili podporu a věrnost Islámskému státu.

„Myslím, že doposud o nich nijak výrazně slyšet nebylo a že využívají té olympiády k vlastnímu zviditelnění. Možná jestli je možné takto získat nějaké finanční zdroje ze států, které podporují Islámský stát, tak možná že si takto říkají o nějakou větší finanční podporu,“ hodnotí kroky brazilských džihádistů bezpečnostní analytik Jan Schneider.