Cestující o havárii v Dubaji: Lidé se dusili, motor se oddělil od letadla

Dramatické záběry z havarovaného letadla Emirates ukazují kouř a chaos na palubě stroje, který ve středu z velké části shořel na Mezinárodním letišti v Dubaji. „Upusťte zavazadla a skočte na skluzavku,“ vyzýval personál vyděšené cestující. Všech 300 lidí se podařilo včas evakuovat. Vyšetřování nehody pokračuje, zatím není jasné, co se stalo. Jednou z často zmiňovaných verzí je problém s podvozkem.

Příčina tragédie není jasná. Aerolinky Emirates zatím neměly žádnou smrtelnou nehodu a šéf společnosti prohlásil, že pilot letadla je zkušený. Celkem má nalétáno 7000 hodin. Nově se hovoří o poryvech větru, nejčastěji se ale spekuluje o potížích s podvozkem.

Pilot prý před havárií cestujícím oznámil, že má problém s přistávacím zařízením a že provede nouzové přistání, uvedla televize SkyNews s odkazem na jednoho z pasažérů. Svědci na sociálních sítích tvrdili, že letadlo při přistání nevysunulo podvozek a začalo hořet.

„Buď došlo ke zničení podvozku, nebo se dotklo země křídlo, případně motor, každopádně se při smyku odpojil motor, což způsobilo požár,“ podotkl letecký korespondent CNN Richard Quest.

Na aplikaci WhatsApp se objevilo video, které natočil jeden z pasažérů. Na záběrech jsou křičící lidé, kteří se nejprve snaží v zakouřeném prostoru rychle posbírat svá zavazadla. Palubní personál je ale vyzývá, aby své věci nechali na místě a rychle skočili na skluzavku, aby se dostali do bezpečí. Na záběrech lidí čekajících vedle skluzavky je pak vidět, jak letounu hoří motor.

Jeden z pasažérů Abraham Thomas řekl listu The Indian Express, že mnoho cestujících si myslelo, že se udusí, když stroj zaplnil dým.

„Vypadalo to, že se pilot snaží znovu vzlétnout“

„Poté, co se (letadlo) dotklo země, vypadalo to, že se pilot snaží znovu vzlétnout. Byl jsem u okna na pravé straně. Když letadlo přistálo, viděl jsem, jak se motor oddělil od stroje,“ řekl svědek. „Letadlo se pohybovalo po dráze ještě asi pět minut, než se zastavilo. Najednou se otevřely nouzové dveře a posádka všechny žádala, aby odešli,“ dodal Thomas.

Všech 282 cestujících a 18 členů posádky se podařilo evakuovat, než stroj vybuchl. Třináct z nich utrpělo lehká zranění. Většina z pasažérů byli Indové. Podle Questa je stroj udělán tak, aby byla evakuace možná do 90 vteřin, což se prakticky stalo.

Na místě ale zahynul jeden z hasičů, který byl později identifikován jako Jassim Essa Al-Baloushi. Vláda v Dubaji uvedla, že „zahynul při záchraně životů jiných“.

Dubajské mezinárodní letiště funguje po nehodě s omezenou kapacitou. Jeho vedení oznámilo, že v provozu zůstává pouze jedna ze dvou ranvejí. Agentura AP upozornila, že jde o nejvytíženější letiště na světě.