Obhájce lidských práv Čou Š'-feng odsouzen v Číně na 7 let

V Číně ve čtvrtek odsoudili „za podvratnou činnost“ k sedmi letům vězení předního obhájce lidských práv Čou Š'-fenga. Jde o třetí podobný rozsudek vynesený během jednoho týdne ve zjevném přitvrzení represí čínské vlády proti lidem, kteří se vyjadřují kriticky k režimu.

Čou Š'-feng je zakladatelem a byl i ředitelem pekingské právnické firmy Feng-žuej. Ta se zabývá politicky citlivými případy - hájí především disidentské intelektuály, členy zakázaných náboženských skupin a oběti sexuálního násilí.

Úřady nechaly Čoua zatknout před rokem v létě. Byl jednou ze zhruba 200 obětí rozsáhlé vlny zatýkání obhájců a lidskoprávních aktivistů, které proběhlo v celé Číně. Tato akce úřadů byla namířena především právě proti advokátní kanceláři Feng-žuej. Desítka právníků a aktivistů je od té doby stále ve vazbě a čeká na zahájení procesu.

Agentura Nová Čína uvedla, že Čou Š'-feng byl soudem v Tchien-ťinu potrestán sedmiletým odnětím svobody za „podvratnou činnost proti státu“. Právník údajně vinu přiznal, když připustil, že se „protivil zákonu a vládě“.