Útočník v centru Londýna ubodal Američanku a zranil pět lidí

Události: Útočníkem byl Nor somálského původu (zdroj: ČT24)

Devatenáctiletý muž ubodal ve středu večer v centru Londýna Američanku, dalších pět lidí zranil. Pachatelem byl Nor původem ze Somálska, kterého policie zadržela. Podle ní byl útok vyvolán „duševními zdravotními potížemi,“ nikoliv radikalizace pachatele. Starosta Londýna Sadiq Khan vyzval po činu obyvatele britské metropole, aby zachovali klid, ale zároveň byli bdělí.

Policisty kdosi zavolal ve 22:33 místního času (23:33 SELČ) na Russellovo náměstí v centru Londýna, kde podle telefonátu muž útočil na lidi nožem. Policisté a záchranáři objevili na místě šest zraněných, z nichž žena ze Spojených států později zemřela. Podezřelého muže zadrželi s použitím paralyzéru.

S vyšetřováním pomáhalo oddělení vražd také protiteroristické oddělení. Teroristický motiv byl později vyloučen. „Věříme, že šlo o spontánní útok a že si oběti vybíral náhodně,“ uvedl šéf protiteroristické jednotky londýnské policie Mark Rowley.

Podle psychopatologa Andreje Drbohlava lze i přes nepříliš hojné informace o pachateli z charakteru jeho činu odhadovat, že pravděpodobně trpěl psychotickým onemocněním. „Nasvědčuje tomu nepříliš propracovaný, promyšlený a organizovaný modus operandi, tedy určitý scénář toho činu,“ vysvětlil.

Psychopatolog: Útočník je pravděpodobně psychotik (zdroj: ČT24)
Nejen u teroristických útoků, ale i masových vražd je už dávno z celého světa prokázané, že velmi efektivně funguje takzvaný copycat effect neboli fenomén nápodoby. Když dojde k takovému zásadnímu činu a média se mu ilustrativně a komplexně věnují, tak v následujících přibližně třinácti dnech vzniká velká pravděpodobnost, že čin bude někým napodoben.
Andrej Drbohlav
psychopatolog

Londýn plný policistů

Oběti útoku bylo okolo šedesáti let, zranění utrpěli podle BBC další dvě ženy a tři muži z Británie, Spojených států, Izraele a Austrálie. Jeden ze zraněných zůstává v nemocnici, zbylé už lékaři podle policie propustili.

Podle médií byly ulice v okolí místa činu plné policistů, kteří se zjevně snažili předejít dalšímu útoku a pátrali po možném komplici muže. Jeden ze svědků řekl BBC, že tolik policistů nebylo v ulicích Londýna od atentátů na tamní veřejnou dopravu v červenci 2005. Další svědek uvedl, že viděl, jak policisté zatýkají muže tmavé pleti, kterému mohlo být necelých třicet let.

Londýnská police ve středu oznámila, že nově povolává do služby 600 ozbrojených příslušníků, aby chránila obyvatelstvo před teroristickými útoky. Opatření podle britských úřadů není spojeno s žádnou konkrétní hrozbou.