To není zbraň, ale selfie tyč. Katalánci si spletli flashmob s terorismem

Španělská policie zatkla pět Němek za zorganizování akce, při níž si lidé v centru katalánského přímořského města Platja d'Aro hráli na bulvární fotografy. Zábava byla domluvena na sociálních sítích, neinformovaní obyvatelé i rekreanti se však vyděsili, že jde o teroristický útok.

Nepovedenou zábavu má podle agentury AFP na svědomí pět Němek ve věku 20 až 25 let, které měly na starosti mládežnickou výpravu. Obviněny jsou z narušení veřejného pořádku.

Přitom chtěly jen zorganizovat akci zvanou flashmob, při níž se lidé na internetu domluví, že se shromáždí na veřejném místě, kde podniknou něco neobvyklého. V minulosti se takto nejčastěji pořádaly polštářové bitvy, hudební a taneční výstupy nebo hororové výjevy.

Cílem akcí typu flashmob je překvapit nic netušící kolemjdoucí něčím nevšedním až bizarním a rychle zmizet, jak poznamenává Webstrův slovník pro nové milénium. Někteří z příznivců flashmobů se domnívají, že se dokonce jedná o performativní umění.

Propukla hysterie

Jiného názoru ovšem byli lidé v Katalánsku. Lidé, kteří do Platja d'Aro za zábavnou akcí v úterý večer vyrazili, předstírali, že jsou paparazzi čili bulvární fotografové. Vybavili se proto stativy a selfie tyčemi a jali se na oko pronásledovat fiktivní celebrity.

Místní obyvatelé i lidé na dovolených si však jejich vybavení spletli se zbraněmi a dali se na chaotický útěk. Obávali se, že se jedná o terorismus. Mnozí si zjevně vzpomněli na útok spáchaný 14. července ve francouzském městě Nice, kde atentátník vjel nákladním autem do zástupu nic netušících lidí na promenádě.

Na některých videích zveřejněných na internetu po úterním flashmobu v Platja d'Aro jsou vidět lidé, kteří pobíhají po ulicích a vyděšeně křičí. Další záběry ukazují pláčící děti a lidi schovávající se v restauracích. „Dívka utíkala pryč a křičela, že došlo ke střelbě. Všichni byli hysteričtí,“ popsala atmosféru Eulalia Gonzálezová, která se nacházela asi kilometr od místa incidentu.

Podle policie muselo být kvůli zraněním, která lidé utrpěli při panice, ošetřeno 11 osob. „Je zábava, která je nepřijatelná,“ uvedl jeden z vedoucích činitelů Katalánska Carles Puigdemont. „Záměrem mým a většiny obecních činitelů je vyvodit z toho důsledky, aby všichni pochopili, že toto není možné,“ dodal. 

  • Jak vypadá zdařilý flashmob? Náměstím v německém Norimberku začne náhle rezonovat Óda na radost, závěr Beethovenovy Deváté symfonie v provedení orchestru a sboru místní filharmonie.
Vydáno pod