V čele Tokia bude poprvé v historii žena

Guvernérkou Tokia se stala Juriko Koikeová – historicky první žena v této funkci. V nedělních volbách získala 2,9 milionu hlasů a o víc než o milion předstihla své dva hlavní soupeře. Hlavním úkolem čtyřiašedesátileté bývalé ministryně obrany bude náprava finanční kondice japonské metropole, která bude v roce 2020 dějištěm olympijských her.

Koikeová je sice členkou vládnoucí Liberálnědemokratické strany (LDP) premiéra Šinzóa Abeho, avšak strana ji ve volbách nepodpořila, takže kandidovala jako nezávislá. „Povedu Tokio nebývalým způsobem, bude to Tokio, jaké jste nikdy neviděli,“ řekla Koikeová před slavícími příznivci.

LDP na ni útočila už při její úspěšné kampani a bývalý tokijský guvernér Šintaró Išihara prohlásil, že „nelze svěřit Tokio ženě, která se tolik maluje“. V kampani se objevilo mnoho osobních urážek, které zastánci Koikeové odsoudili, avšak bývalá ministryně řekla, že „se tím baví“.

O úřad tokijského guvernéra se ucházelo 21 lidí a kromě Koikeové byli za další dva nejnadějnější kandidáty považováni politik Hiroja Masuda a novinář Šuntaró Torigoe. První skončil s 1,8 milionu hlasů a druhého zvolilo 1,3 milionu lidí.

Dva předchozí guvernéři třináctimilionové japonské metropole, která má podle agentury AP větší roční rozpočet než Švédsko, odstoupili z funkce kvůli finančním skandálům. Minulý guvernér Joiči Masuzoe rezignoval v červnu kvůli obvinění, že z veřejných peněz platil dovolenou, umělecké předměty a knihy pro své děti. Řekl, že zákon neporušil, avšak přiznal etické pochybení ve výdajích.

Koikeová zanechala studií v Japonsku a v 70. letech odešla studovat do Egypta. Na univerzitě v Káhiře získala diplom ze sociologie. Hovoří arabsky, pracovala jako televizní moderátorka a do politiky vstoupila v roce 1992. Byla ministryní životního prostředí a později obrany.

Juriko Koikeová
Zdroj: Reuters
Vydáno pod