Nevšední dar: Norové chtějí věnovat Finsku novou nejvyšší horu, museli by posunout hranici

Norsko zvažuje přesunutí hory Halti nebo alespoň jejího vrcholu do sousedního Finska. Pro Helsinki to má být dar ke sto letům od vyhlášení nezávislosti, jež Finové oslaví příští rok.

„Je tu ještě pár formalit, ještě jsme neudělali konečné rozhodnutí, ale řešíme to,“ potvrdila televizi NRK norská premiérka Erna Solbergová.

Posunutí hranice mezi Norskem a Finskem o 150 metrů na sever a 200 metrů na východ by znamenalo pro Finy zisk nového vrcholu a Norsko by přišlo o území o pouhých 0,015 kilometru čtverečních.

Vrchol hory Halti
Zdroj: Youtube/interesting on the planet

Hora Halti se svými 1365 metry nepatří ani mezi 200 nejvyšších norských vrcholů, jeden z jejích výběžků zasahujících do Finska ale měří o dva metry méně.

Zeměměřič v důchodu Bjørn Geirrovi Harsson zahájil internetovou kampaň prosazující přesun hory už loni v prosinci. „Moje představa je, že to bude dar od Norů, jehož si Finové budou vážit. Rozlohu států to přitom nezmění,“ podotkl Harsson. „Z geofyzikálního hlediska má hora Halti dva vrcholy – jeden finský a jeden norský,“ poznamenal zeměměřič.

Harsson měl tento nápad už v roce 1972, když měřil podél hranice sílu gravitace, rozhodl se jednat ale až letos v létě, kdy mu došlo, že bude Finsko slavit 6. prosince 2017 sté výročí nezávislosti.