Někdejší druhý muž čínské armády dostal doživotí za korupci

Kvůli braní úplatků byl v Číně k doživotí odsouzený bývalý druhý nejvyšší představitel čínské armády Kuo Po-siung. Podle tiskových agentur jde o nejvyššího čínského armádního činitele, který byl za vlády nynějšího prezidenta Si Ťin-pchinga vyšetřován v souvislosti s úplatky a zneužíváním moci.

Nyní čtyřiasedmdesátiletý Kuo Po-siung byl deset let místopředsedou Ústřední vojenské komise. Jedná se o rozhodující politický orgán, který ovládá čínské ozbrojené síly. V jejím čele stojí prezident Si Ťin-pching. Kuo z funkce odstoupil v roce 2012. Loni čínská vláda oznámila, že je stíhaný kvůli korupci. 

Kuo Po-siung byl od roku 2002 do roku 2012 členem vlivného 25členného politického byra ústředního výboru Komunistické strany Číny. Soud podle tiskové agentury Nová Čína také rozhodl, že Kuo bude zbaven hodnosti generála a musí odevzdat veškerý svůj majetek čínskému státu.

Soudní jednání se konalo za zavřenými dveřmi kvůli obavám z možného vyzrazení vojenských tajemství a podrobnosti o něm nebyly zveřejněny. Čínská média nicméně uvedla, že prokuratura předložila důkazy, že Kuo a další členové jeho rodiny přijímali úplatky výměnou za povýšení příslušníků armády. Kuo se ke korupci přiznal, rozsudek přijal a řekl, že se proti němu neplánuje odvolat, napsala agentura Nová Čína.

Hongkongský list South China Morning Post s odvoláním na anonymní armádní zdroj napsal, že Kuo přijal úplatky ve výši 80 milionů jüanů (295 milionů korun). Od minulého roku je vyšetřován také jeho syn Kuo Čeng-kang.

Podplácení je podle důstojníků v Číně rozšířené

Armádní důstojníci, penzionovaní i v aktivní službě, tvrdí, že úplatkářství je v ozbrojených silách tak rozšířené, že by mohlo podlomit schopnost Číny vést válku. Velká část armádních korupčních afér se týká prodeje funkcí v armádě.

Pro podezření z braní úplatků a zneužití moci byl vyšetřován také další bývalý místopředseda Ústřední vojenské komise Komunistické strany Číny Sü Cchaj-chou. Loni v březnu ale zemřel a řízení proti němu bylo zastaveno.

Vydáno pod