Německo cvičí uprchlíky, aby mohli obnovit Sýrii

Více než sto lidí, kteří uprchli ze Sýrie, začala německá armáda cvičit pro poválečnou obnovu jejich země. Jde o pilotní program zaměřený na nebojové aktivity – logistiku nebo zdravotnictví.

Výcvik, který je má naučit, jak obnovit zemi zničenou válkou, se má dotknout podstatně více Syřanů než jen úvodní stovky. Jak rozsáhlý program nakonec bude, však úřady zatím nevědí. „Myšlenka je taková, že se jednoho dne vrátí do Sýrie a pomohou s rekonstrukcí,“ řekla německá ministryně obrany Ursula von der Leyen v rozhovoru pro Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ministryně obrany také naznačila, že Německo by se do budoucna mohlo podílet i na výcviku syrských bezpečnostních složek. K tomu však musí v zemi skončit válka a vzniknout stabilní vláda.

Jak německý deník připomněl, Ursula von der Leyen vyvolala nedávno rozruch úvahou, že by se příslušníky Bundeswehru mohli stát nejenom němečtí občané, ale za určitých okolností lidé z jiných zemí EU. Dala najevo, že chce ve vojsku větší diverzitu. Proti tomu se ale postavili její straničtí kolegové z CDU i velení armády.