Rada bezpečnosti OSN vybírá v tajné volbě nástupce Pan Ki-muna

Rada bezpečnosti OSN začala s tajnou volbou nového generálního tajemníka OSN. Očekává se, že na nástupci současného šéfa světové organizace Pan Ki-muna se rada shodne do října. Kandidátů je celkem dvanáct, šest žen a šest mužů. Pokud by v čele stanula žena, bylo by to poprvé v sedmdesátileté historii organizace. Podle agentury AFP si v prvním kole nejlépe vedl portugalský expremiér António Guterres.

Generálního tajemníka OSN podle charty této organizace jmenuje Valné shromáždění na doporučení Rady bezpečnosti. O šéfovi organizace tak rozhoduje 15členná Rada, ve které má pět mocností se stálým členstvím (USA, Británie, Francie, Rusko a Čína) právo veta.

Průběh volby v Radě bezpečnosti nebude veřejně znám, ačkoli nominující země budou informovány o tom, jak uspěl jejich kandidát. Členové rady v tajném hlasováním ke každému z kandidátů připojují jednu ze tří možností: podporuji, nepodporuji, nemám názor.

Romancov: Rada bezpečnosti bude mít tendenci najít co možná nejslabšího kandidáta (zdroj: ČT24)

O úřad generálního tajemníka se uchází šest žen a šest mužů. Většina kandidátů pochází z východní Evropy, která v čele OSN svého zástupce ještě neměla. Z mužských kandidátů jsou z východoevropských zemí všichni kromě portugalského expremiéra Antónia Guterrese. 

Podle agentury AP ale není stanoven pro předložení kandidatury žádný konečný termín a o nominaci usiluje ještě australský expremiér Kevin Rudd.

Současný generální tajemník OSN, jihokorejský politik Pan Ki-mun stojí v čele této světové organizace od ledna 2007. Mandát mu vyprší ke konci roku.

Vydáno pod