Ve Francii hlášeny dva incidenty mužů vyzbrojených nožem

Francouzská policie zadržela Maročana, který v letovisku ve francouzských Alpách pobodal šestačtyřicetiletou ženu a její tři dcery. Nikdo z nich není v ohrožení života. Muže podle médií pobouřilo jejich oblečení, vyšetřovatelé to ale jako motiv jeho činu nepotvrdili. V rukou policistů skončil i jiný muž, který se na jihu Francie údajně vybavený bombou a nožem zabarikádoval v hotelu. Ve Francii platí výjimečný stav – vláda ho zvažuje prodloužit o šest měsíců.

Nejmladší z dcer, osmiletá dívka, musela být kvůli zraněním operována, ale podle lékařů není v ohrožení života. Útočník byl zadržen.

Další incident s jiným mužem ozbrojeným nožem byl ohlášen z městečka Bollène na jihu Francie – v místním hotelu četníci dnes večer zatkli hotelového hosta, který se zabarikádoval ve svém pokoji a odmítal zaplatit účet.

Oba incidenty se odehrály ve zjitřené atmosféře, která ve Francii panuje po vražedném útoku v Nice, kde před pěti dny útočník za volantem kamionu vjel do davu a zabil 84 lidí. V Bavorsku navíc během úterý napadl mladistvý Afghánec sekerou cestující ve vlaku.

Pachatelem útoku v Garde-Colombe byl podle policie sedmatřicetiletý útočník původem z Maroka. Prokurátor prohlásil, že zadržený, který je podezřelý z pokusu o vraždu, svůj motiv zatím nevysvětlil.

V Bollène úřady po ohlášení mimořádné události v jednom z místních hotelů neváhaly ubytovací zařízení evakuovat, okolí uzavřít a přivolat elitní zásahovou jednotku i pyrotechniky z Marseille. Muž, který se uzavřel ve svém hotelovém pokoji, měl prý u sebe podezřelý balíček, ze kterého trčely dráty.