Írán bude moci za 11 až 13 let získat lepší centrifugy pro obohacování uranu

Írán bude moci zhruba za více než dekádu získat výkonnější centrifugy pro obohacování uranu. Uvedla to agentura AP s odvoláním na tajný protokol k loňské dohodě mezi světovými mocnostmi a Teheránem o íránském jaderném programu. Podle AP by Írán díky lepšímu vybavení mohl rychleji získat materiál pro sestrojení jaderné zbraně.

Podle tajného protokolu, který AP získala z diplomatických zdrojů, Írán po 11 až 13 letech od podepsání smlouvy s mocnostmi smí vyměnit svých 5060 centrifug za 3500 modernějších zařízení. Tyto nové odstředivky jsou až pětkrát výkonnější než ty, které nyní Teherán provozuje. Podle AP by se tak doba, kterou by Írán potřeboval k výrobě jaderné zbraně, zkrátila z dosavadního roku na polovinu.

Pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN (USA, Rusko, Čína, Británie a Francie) a Německo podepsalo dohodu s Íránem o omezení jeho jaderného programu loni v červenci. Dohoda vstoupila v platnost 16. ledna 2016. Írán se zavázal mj. k vyřazení části centrifug na obohacování uranu, k vyvezení většiny už obohaceného uranu, k přestavbě některých zařízení na výzkumná pracoviště a k přestavbě těžkovodního reaktoru v Aráku.

Na plnění dohody dohlíží Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE), která ve zprávě letos v únoru uvedla, že Írán své závazky plní.

Írán měl kvůli svému jadernému programu dlouhodobé spory se Západem a Rada bezpečnosti OSN na něj kvůli tomu uvalila mezi lety 2006 a 2010 ve čtyřech kolech sankce. Kromě toho ale ještě vlastní ekonomická opatření nařídily USA a po nich také Evropská unie.

Západ podezříval Írán, že jeho jaderný program má sloužit k sestrojení atomové bomby. Teherán takové obvinění odmítal a tvrdil, že obohacený uran hodlá využít pouze k civilním účelům.