Jestli se Trump dostane do Bílého domu, viceprezidentem bude Mike Pence

Republikánský adept na pozici prezidenta USA Donald Trump oznámil, že si za svého viceprezidenta vybral guvernéra Indiany Mikea Pence. V boji o Bílý dům se Trump zřejmě utká s demokratickou političkou Hillary Clintonovou. O Pencovi se spekulovalo už od čtvrtka.

Sedmapadesátiletý advokát Mike Pence patří ke konzervativnějšímu křídlu Republikánské strany s dlouholetou praxí z Kongresu. Členem Sněmovny reprezentantů byl 12 let, než se stal v lednu 2013 guvernérem státu Indiana. Sám Mike Pence na Twitteru uvedl, že je pro něj čest připojit se k Trumpovi a pracovat na tom, aby „se Amerika opět stala velkou“, čímž odkázal na Trumpův předvolební slogan. V letošních prezidentských primárkách přitom zpočátku podporoval texaského senátora Teda Cruze, ale pochvalně se vyjadřoval i o posléze vítězném Trumpovi.

Reuters píše, že Pence může Trupovi pomoci sjednotit před volbami rozdělené konzervativce. Adept na prezidentskou nominaci u republikánů si Pence vybral z poměrně krátkého seznamu, na kterém byl ještě bývalý předseda Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich nebo guvernér New Jersey Chris Christie.

Trump zatím oznámil Pence jako svého viceprezidenta jenom prostřednictvím Twitteru, oficiální oznámení odložil na sobotu. Původně měla být tisková konferencu už v pátek, kvůli útoku v Nice ve Francii ji ale posunul až na sobotu. Jeho jméno ale oznámit musel, tlačil ho totiž termín, protože guvernér musel deklarovat, jestli se ve svém domovském státě bude ucházet o znovuzvolení.

Narozen 7. června 1959 ve městě Columbus v Indianě. Pochází z rodiny irských katolíků, která měla šest dětí. Od roku 1985 je ženatý, s manželkou Karen mají tři děti. Vystudoval právo na Indianské univerzitě (1986). Byl členem Sněmovny reprezentantů (2001 až 2013) a předsedou republikánských sněmovních konferencí (2009 až 2011). Během úřadování prezidenta Donalda Trumpa v letech 2017 až 2021 zastával funkci viceprezidenta.

Mike Pence
Zdroj: Chris Keane/Reuters

Podpora těžebního průmyslu

Guvernér Mike Pence je známý mimo jiné jako skalní odpůrce legalizace potratů a homosexuálních svazků. Loni jako guvernér Indiany podepsal zákon o svobodě vyznání, který podle jeho kritiků diskriminuje sexuální menšiny. Je rovněž proti přesídlování syrských
uprchlíků do Indiany. Pro Trumpa je výhodou jeho vazba na Středozápad USA, jehož voliči mohou ve volbách sehrát rozhodující roli.

Reuters píše, že volba Pence potěšila americký energetický průmysl, naopak dobrou zprávou to není pro obhájce alternativních zdrojů energie, protože Pence podporuje těžbu uhlí a staví se na odpor Obamově agendě o klimatických změnách.

Mike Pence
Zdroj: Reuters/David Becker

I sám Trump označil klimatické změny za podvod a prohlásil, že se bude snažit pomoci postiženým ropným a uhelným sektorům. Spojení s Pencem podle Reuters kalí naděje, že by Trump mohl svůj postoj k energetické otázce zmírnit.

S Trumpem však Pence ve všem nesouhlasí, loni například odsoudil jeho návrh, aby se muslimům zakázal vstup do USA. Pence upozornil, že to je urážlivé a protiústavní.

V pondělí začne v Clevelandu republikánský sjezd, který zřejmě potvrdí Donalda Trumpa jako republikánského kandidáta v nadcházejících prezidentských volbách. Republikánského národního výboru očekává, že setkání přitáhne do Clevelandu na padesát tisíc lidí. Jak tato akce, tak nominační sjezd demokratů ve Philadelphii o týden později získaly od federálních úřadů zvláštní bezpečnostní status, což znamená přísnější opatření.

Cesta ke zvolení americkým prezidentem
Zdroj: ČT24/US embassy/Americké centrum/Wikipedia.org