Německo by mělo hledat spojence na východě EU, píše Die Welt

Německo by se mělo snažit o posílení spolupráce se svými východními sousedy. Právě ti by se totiž mohli stát jeho spojenci proti snahám o finanční transfery mezi zeměmi EU a o vzájemné ručení za dluhy. V komentáři to uvedl německý deník Die Welt, podle kterého se po odchodu Británie z EU změní mocenská architektura zbývající sedmadvacítky.

„Mocenská struktura se trvale posune. Německo-francouzský spor už neodpovídá současným požadavkům, podporuje spíš pokračování současných věcí než změny. Evropa však potřebuje nové nápady a nové síly, které ji poženou vpřed,“ napsal deník.

Podle německého listu mohou být nové členské země obtížní a někdy tvrdohlaví partneři, ale mají co nabídnout. „Dlouhodobě se mohou stát novými spojenci Berlína proti obráncům přerozdělování a proti dlouhodobě problémovým zemím jižní Evropy,“ uvedl deník.

Berlín musí zabránit transferové unii

Připomněl také, že francouzský prezident Francois Hollande ohlásil na příští týden cestu po členských zemích EU, na které chce hledat nové impulzy pro Unii. To podle deníku nevěstí nic nového. „Nesmí nakonec dojít k tomu, že se pod rouškou evropské solidarity začne budovat transferová unie. Berlín tomu musí zabránit,“ stojí v pátečním komentáři.

„Nesmí se stát, že dobře organizované politické zájmy menšiny se nakonec prosadí na úkor většiny evropských občanů a že se problémy budou řešit gigantickými vnitroevropskými transferovými platbami a dohodami o vzájemném ručení za dluhy,“ uvedl Die Welt.

Německo dlouhodobě odmítá možnost, že by Evropská unie společně ručila za dluhy jednotlivých členských států. Podle Berlína by to vedlo k tomu, že by země především v jižní části bloku rezignovaly na rozpočtovou disciplínu a spolehly se na to, že jejich dluhy zaplatí ostatní. Británie byla spojencem Německa v této otázce, naopak Francie podporuje společné ručení za dluhy.