Turecko chce kvůli boji s teroristy napravit vztahy s Damaškem

Horizont ČT24: Turecko chce urovnat vztahy se sousedy (zdroj: ČT24)

Politická nestabilita a stále nové krvavé útoky přivedly Turecko ke změně zahraniční politiky. Ankara se nyní snaží urovnat vztahy s okolními státy. Teď dokonce se Sýrií, jejíž vládu roky tvrdě kritizovala. Usmiřování ale nebude jednoduché, syrský prezident Bašár Asad se totiž zřejmě pryč nechystá, což Turecko dlouhodobě žádá.

Ankara a Damašek byly nejdřív spojenci, pak zapřisáhlí nepřátelé a nyní se chystá další obrat. „Normalizovali jsme vztahy s Ruskem a Izraelem. Jsem si jist, že urovnáme vzájemné vztahy i se Sýrií. Pro úspěch boje proti terorismu je nutné, aby se do Sýrie a Iráku navrátila stabilita,“ prohlásil turecký premiér Binali Yildirim.

Vztahy Ankary a Moskvy vážně ochladly po sestřelení ruského bitevníku operujícího nad syrsko-tureckou hranicí. Na cestu k usmíření jako první vykročil turecký prezident Erdogan, když do Moskvy poslal dopis vyjadřující lítost z celého incidentu.

Vazby mezi Tureckem a Izraelem před šesti lety vážně poškodil izraelský zásah proti turecké flotile mířící k pásmu Gazy. Koncem června se ale obě země dohodly na normalizaci vztahů.

Ruský prezident Vladimir Putin
Zdroj: Ivan Sekretarev/Reuters

Ke sblížení Ankary a Damašku by mohla výrazně pomoct Moskva. Právě ruský prezident Vladimir Putin je hlavním spojencem Bašára Asada. „Spolupracujeme s prezidentem Asadem i se Spojenými státy. My nestahujeme ocas a neměníme své postoje,“ potvrzuje Putin své pozice.

Naší největší a neoddiskutovatelnou snahou je navázat dobré vztahy se Sýrií, Irákem a všemi našimi sousedy, kteří obklopují Středozemní a Černé moře.
Binali Yildirim
turecký premiér

Turecko, které by v Bruselu rádo obsadilo volné místo po Britech, ale doposud nemohlo přijít Asadovi na jméno a klonilo se k názorům Evropské unie: podporuje syrskou opozici a přijímá ve velkém uprchlíky. Diskuzi s Damaškem pod vedením Asada po celou dobu syrské krize odmítalo. „Může mít režim, který zmasakroval 380 tisíc svých vlastních lidí chemickými a dalšími zbraněmi něco společného s lidskostí?“ ptal se ještě loni v prosinci prezident Erdogan.

Nový turecký premiér je sice ve svých výrocích střídmější, v Asadovi ale budoucnost Sýrie nevidí: „Je to nevyhnutelné. Jejich čas vypršel.“

Asad se k odchodu nechystá

Asad ale odchod z čela země v nejbližší době neplánuje. Ve svém posledním rozhovoru pro NBC News jen podotkl, že jeho hlavní spojenec - Kreml - ho k předání moci netlačí. „Ohledně této věci neřekli nikdy jediné slovo,“ ujistil Asad.

Usmiřování tak bude zřejmě složité. V posledním roce ale Turecko zažilo napětí až příliš. Stále častěji čelí útokům ze strany samozvaného Islámského státu a kurdských povstalců. Klid si proto přeje ze všeho nejvíc.