Odchod z EU neznamená odchod z Evropy, uvedl Johnson

Odchod Británie z Evropské unie neznamená, že by země odešla z Evropy, prohlásil nový britský ministr zahraničí Boris Johnson. Británie by podle něj naopak mohla v Evropě hrát mnohem větší roli než doposud. S jeho pohledem se prý ztotožňují i Spojené státy.

„Existuje obrovský rozdíl mezi odchodem z Evropské unie a našimi vztahy s Evropou, které podle mě posílí,“ uvedl Johnson, kterého do čela britské diplomacie povolala ve středu nová premiérka Theresa Mayová.

„Potěšilo mě, že mi zavolal ministr (zahraničí USA John) Kerry, který naprosto souhlasil s mou analýzou,“ pochlubil se Johnson. Americký šéfdiplomat si podle něj stejně jako on přeje, aby se Británie „jako velký globální hráč“ po brexitu více angažovala na mezinárodním poli.

Johnsonovo jmenování do čela britské diplomacie kritizoval francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault či jeho německý protějšek Frank-Walter Steinmeier. Johnson na dotaz novinářů, jak se k jejich výrokům staví, uvedl, že kritika výsledků referenda v Evropě byla „nevyhnutelná“.

„Nebyl to výsledek, který očekávali. Svůj názor dávají najevo upřímně a svobodně,“ dodal Johnson. Francouzský ministr, který ho obvinil ze lží před červnovým hlasováním, mu prý ale už poslal „okouzlující“ dopis, v němž napsal, že se těší na spolupráci s ním a na další prohlubování francouzsko-britských vztahů.

Politolog Hnízdo: Johnson je excentrik. To k britské politice tradičně patří (zdroj: ČT24)

Mayová: Potřebujeme více času na jednání o odchodu z EU

Podle premiérky Theresy Mayové potřebuje Británie více času na přípravu před zahájením jednání o odchodu z Evropské unie. Mayová to sdělila předsedovi Evropské komise Jeanovi-Claudeovi Junckerovi. Vyjádřila naději, že rozhovory se ponesou v pozitivním a konstruktivním duchu.

V pátek se nová předsedkyně britského kabinetu plánuje setkat v Edinburghu se skotskou premiérkou Nicol Sturgeonovou, aby spolu probraly otázku budoucnosti Skotska ve vztahu ke Spojenému království i směrem k Evropské unii. Skotští voliči totiž v červnovém referendu většinově (62 procenty) hlasovali pro setrvání Británie v EU.

Vydáno pod