Exprezident Slovenska Gašparovič se léčí s nádorem ve střevě

Bývalý slovenský prezident Ivan Gašparovič se téměř dva roky potýká s rakovinou tlustého střeva. Pětasedmdesátiletý Gašparovič listu Nový čas řekl, že aktuálně podstupuje chemoterapii.

„Zdá se mi navenek, že to jde všechno dobře. I v současnosti jsem stále pod chemoterapií, bude to trvat ještě měsíc. Výsledky ukazují, že jsem na dobré cestě vyléčit se,“ uvedl Gašparovič, který byl hlavou slovenského státu v letech 2004 až 2014.

Exprezident loni i letos podstoupil operace v bratislavském onkologickém ústavu, zdravotní potíže tehdy nekomentoval.

Gašparovič prohlásil, že o své nemoci měl informace již před loňskou červnovou hospitalizací. „Věděl jsem to někdy v listopadu, ale nechtěl jsem kazit svátky rodině, tak jsem to přiznal až v lednu. Šel jsme na chemoterapii, na ozařování a hned mě chtěli operovat, ale tehdy jsem to odmítl, protože to plánovali na duben či květen. Řekl jsem jim, že musím jet na mistrovství světa v hokeji, tak mě operovali až 1. června,“ řekl Gašparovič, který je známý tím, že jako divák navštěvuje hokejová utkání.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jeho politická kariéra byla dlouho spojena s Hnutím za demokratické Slovensko (HZDS) Vladimíra Mečiara. Jeho řady opustil až v létě 2002, kdy se stal spoluzakladatelem a předsedou politického subjektu s velmi podobným názvem - Hnutí za demokracii (HZD). To však v následujících volbách propadlo a Gašparovič se vrátil k pedagogické činnosti na bratislavských právech.

Velkou roli při jeho zvolení prezidentem měla podpora tehdy opoziční strany Směr Roberta Fica, současného premiéra. Podruhé byl prezidentem zvolen v roce 2009, kdy v druhém kole porazil Ivetu Radičovou.

Při své poslední cestě do ČR v květnu 2014 vyznamenal prezidenta Miloše Zemana nejvyšším slovenským vyznamenáním - Řádem bílého dvojkříže.