Opravdu za to stojí? Hollandův účet za kadeřníka je terčem kritiky a posměchu

Francouzský socialistický prezident Francois Hollande nechává už čtyři roky státní aparát, aby platil přemrštěné sumy jeho osobnímu kadeřníkovi. Upozornil na to francouzský satirický týdeník Le Canard enchaîné. Tato informace už tak nepopulárnímu politikovi ještě víc poškodí reputaci a šanci na znovuzvolení. Kvůli předraženému kadeřníkovi se Hollande stal na sociálních sítích okamžitě terčem posměšků.

Od roku 2012 dostává kadeřník Olivier Benhamou od Elysejského paláce hrubý měsíční plat 9895 eur (zhruba 267 000 Kč). Protože má pracovní smlouvu na celé Hollandovo prezidentské funkční období, za pět let si dohromady vydělá 593 700 eur (přibližně 16 milionů korun). Nárokovat si případně může i „místní příplatek“ na nájemné a další „rodinné výhody“, shrnuje web deníku Le Monde.

Úřad prezidenta Hollanda zdůvodnil výši kadeřníkovy mzdy jeho dlouhou pracovní dobou. Olivier Benhamou „zahajuje svůj pracovní den velice brzy a je pak neustále k dispozici, včetně víkendů. Prezidenta upravuje vždy po ránu a také před každým jeho veřejným vystoupením.“

Kadeřníkova obhájkyně na dotaz doplnila, že její klient musel kvůli exkluzivní práci pro Elysejský palác zavřít svůj pařížský salon a nyní je nepřetržitě k dispozici prezidentovi.

Na sociálních sítích se v reakci na Hollandův účet za účes začaly okamžitě objevovat obrázky prezidenta se všemožnými sestřihy:

Hollande à la Kim Čong-un

Hollandovo „trumpé“…

a Hollande-MacGyver

Francois Hollande se v posledních měsících potýká s velkým poklesem popularity. Podle v dubnu zveřejněného průzkumu by v příštích volbách vypadl již v prvním kole, ať už by byl jeho protikandidátem kdokoliv.

Web německého deníku Der Spiegel označil okolnosti zaměstnaneckého poměru za „lehce obscénní“ a připomněl, že Hollandovým mottem byla kdysi skromnost.

Vydáno pod