Hlavní vyšetřovací verzí vlakového neštěstí v Itálii je lidská chyba

Horizont ČT24: Neštěstí zřejmě způsobila lidská chyba (zdroj: ČT24)

Hlavní vyšetřovací verzí úterního vlakového neštěstí na jihu Itálie je podle agentury ANSA lidská chyba. Úřady už zajistily černou skříňku jednoho z vlaků. Ke srážce došlo na jednokolejné trati mezi městy Corato a Andria. Podle poslední bilance nehodu nepřežilo 27 lidí, další desítky lidí jsou zraněny. Někteří jsou v kritickém stavu.

Prokuratura města Trani podle agentury ANSA považuje za pravděpodobnou příčinu neštěstí lidské selhání. Ve středu zahájila vyšetřování pro podezření z vícečetného zabití. Vlaky se čelně srazily v úterý krátce před polednem asi 30 kilometrů od apulijské metropole Bari. Podle DPA jely rychlostí 100 kilometrů za hodinu.

Vyšetřování příčin nehody se soustřeďuje i na zastaralý varovný systém. Na místní regionální trati totiž není automatické varování strojvůdců pro případ, že se vlaky ocitnou na jedné koleji blízko sebe. Posádku vlaku musí informovat výpravčí stanice telefonem, jakmile chybu zjistí. Proto je velmi pravděpodobné, že nehodu zavinilo lidské selhání. K této verzi se podle AFP přiklánějí i železniční odbory.

Že za tragédií stojí pravděpodobně lidská chyba, informovala italská média již v úterý. Měl se jí dopustit operátor, který vypustil vlak ze stanice předčasně. Srážka na jednokolejné trati byla nevyhnutelná. Svou roli mohlo sehrát i počasí, na jihu Itálie panovala čtyřicetistupňová vedra.

Počet cestujících není znám

Nejasné zůstává, kolik lidí v regionálních vlacích celkem cestovalo. „Není to letadlo, abychom měli seznam,“ uvedl mluvčí prokuratury Francesco Giannella. Mezi oběťmi ani zraněnými by podle dosavadních informací ovšem neměli být Češi. 

„Od italské policie máme v tuto chvíli potvrzeno, že mezi zraněnými se nenacházejí čeští občané. Co se týká obětí, tak mezi nimi v tuto chvíli nemáme hlášeny zatím žádné české občany,“ uvedla Irena Valentová z tiskového odboru ministerstva zahraničí.

Obětí je i farmář, který u tratě prořezával stromy

Většina obětí pocházela podle agentury DPA z města Andria, u něhož se nehoda stala a které proto vyhlásilo třídenní smutek. Mezi oběťmi je i strojvedoucí jednoho z vlaků. Mezi mrtvými je také farmář, který v době srážky prořezával olivovníkové stromy poblíž trati. Zemřel poté, co ho do hlavy zasáhl kus plechu z vlaku.

Vyšetřování vlakového neštěstí pokračuje, lidé pomáhají s darováním krve (zdroj: ČT24)

Na místě vznikla polní nemocnice. Kriticky raněné přepravovaly vrtulníky. Nemocnice v okolí vyzvaly obyvatele, aby přišli darovat krev. „Je tu velká účast dárců, kteří projevují solidaritu s touto tragickou událostí,“ uvedl lékař Giovanni Poliseno.

Místní stadion pak slouží jako místo, kde si můžou příbuzní pasažérů zjistit, co se stalo s jejich blízkými. „Naším úkolem je poskytnout psychologickou podporu a informace, kdykoli dostaneme od úřadů aktualizovaný seznam zraněných. Je tu stále hodně lidí, kteří hledají pohřešované,“ uvedl prezident Apulijského červeného kříže Ilaria Decimo.

Kromě italských politiků pozůstalým obětí neštěstí už soustrast vyjádřil například i papež František. Premiér Matteo Renzi vyzval v úterý večer při návštěvě místa tragédie k důkladnému vyšetření události.

Srážka vlaků v Itálii
Zdroj: Reuters

Trať spravuje soukromá jihoitalská společnost Ferrotramviaria, kterou denně využívají tisíce lidí prostřednictvím zhruba 200 vlakových linek. „Pokud se týká italských státních železnic, patří k těm, kde je bezpečnost nejvyšší v Evropě,“ uvedl spolupracovník ČT v Itálii Josef Kašpar.

Linkou, na které došlo k nehodě, podle listu La Repubblica cestuje obvykle mnoho lidí, především studenti a osoby dojíždějící za prací. Trasa se právě rozšiřuje o druhou kolej.

Nehoda se zapsala mezi nejhorší neštěstí v Itálii za 25 let a zároveň jde o jednu z nejtragičtějších železničních nehod za posledních 10 let. Poslední velké železniční neštěstí v Itálii se stalo v červnu 2009, kdy po vykolejení nákladního vlaku v severoitalském městě Viareggio explodovala cisterna se zkapalněným plynem. Neštěstí si vyžádalo 32 obětí a 25 zraněných.

Vydáno pod