Americká policie zadržela tři muže, kteří proti ní měli plánovat útok

Americká policie zadržela tři muže podezřelé z krádeže zbraní, se kterými údajně plánovali útoky proti policistům v oblasti louisianské metropole Baton Rouge. Právě tam minulý týden policisté několika výstřely zabili sedmatřicetiletého černocha Altona Sterlinga při zatýkání. To spolu s dalším podobným případem vyvolalo vlnu demonstrací proti policejním zásahům.

Jednoho muže policisté zadrželi přímo při sobotním vloupání do zastavárny, ze které zmizelo osm střelných zbraní. Další dva dohledali později a po čtvrtém muži stále pátrají. Jednomu ze zadržených je pouze 13 let. Všichni jsou černoši a pocházejí z Baton Rouge. Šest ukradených zbraní se policistům už podařilo nalézt.

Ředitel policie v Baton Rouge Carl Dabadie na úterní tiskové konferenci řekl, že čtveřice chtěla zbraně použít proti policistům ve městě a jeho okolí. Hrozba byla podle něj věrohodná.

Demonstrace v ulicích Baton Rouge po zastřelení Altona Sterlinga
Zdroj: Reuters

Minulý týden dva policisté bílé pleti při zatýkání zastřelili černocha Altona Sterlinga. Následovala vlna protestů proti policejnímu násilí vůči příslušníkům menšin. Policisté při protestech o víkendu zadrželi přes 200 lidí.

Smrt Sterlinga a dalšího černocha Philanda Castileho v Minnesotě jako motiv svého činu před smrtí uvedl také střelec z Dallasu, který ve čtvrtek zabil při poklidné demonstraci pět bělošských policistů a dalších devět lidí včetně sedmi policistů zranil.