Ruský kněz se snaží obletět modrou planetu v balonu v rekordním čase

Překoná Rus rekord v letu balonem? (zdroj: ČT24)

Ruský kněz a dobrodruh Fedor Konjuchov má v úmyslu v balonu obletět svět a překonat dosavadní rekord Steva Fossetta. Odstartoval ze západoaustralského pobřeží, na pevninu tamtéž chce přistát do třinácti dnů. Čeká ho 30 tisíc kilometrů dlouhá plavba atmosférou.

Celkem 52 metrů vysoký balon zamíří přes Nový Zéland a Tichý oceán na jihoamerický kontinent a přes Jihoafrickou republiku zpátky do Austrálie. „Balon odstartoval dobře a jemně, pilot ho měl pod kontrolou, nebylo to rychlé a balon se netřásl,“ konstatoval Konjuchovův syn.

Pětašedesátiletý dobrodruh se na let připravoval dva roky. Britský výrobce Cameron Balloons mu postavil vzdušný koráb, na kterém chce sám a nonstop obletět zeměkouli. Trhnout chce rekord amerického miliardáře Steva Fossetta z roku 2002, který obletěl planetu za 13 dní a osm hodin 33 minut.

Fedor Konjuchov
Zdroj: ČT24

Konjuchov odstartoval svoji plavbu atmosférou ze stejného místa jako Fossett – ze západoaustralského města Northam.

„Říkám mu zodpovědný hazardér. Fedor je vysvěcený duchovní ruské ortodoxní církve a vzal si s sebou obrázky svatých, aby ho na cestě ochránili. Je ale i technicky zdatný, rozumí tomu, co se děje a je připravený hodně riskovat,“ podotkl australský dobrodruh Dick Smith.

Konjuchov byl prvním ruským knězem, který vyšplhal na Mount Everest, došel až na severní i jižní pól, převesloval Atlantický a Tichý oceán.

Konjuchovova trasa
Zdroj: ČT24