Myslivci a sportovci v bezpečí? Europoslanci chtějí změny v návrhu na omezení zbraní

Vlivný výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele europarlamentu chce změny v návrhu směrnice zpřísňující podmínky pro držení střelných zbraní. Výbor se snažil zajistit, aby zákona dbalí občané mohli pokračovat ve svých sportovních či loveckých aktivitách nebo dál rekonstruovat historické bitevní scény, sdělila britská konzervativní europoslankyně Vicky Fordová. Česko se ke směrnici už dřív postavilo odmítavě.

V reakci na teroristické útoky, ke kterým došlo loni v listopadu v centru Paříže, přišla Evropská komise počátkem prosince s návrhem zakázat všem civilním osobám držení takzvaných poloautomatických zbraní – čili těch, které na rozdíl od automatických a ryze vojenských umožňují při stisknutí spouště jen jeden výstřel.

Změnu vysvětluje tím, že povaha poloautomatických zbraní je „primárně útočná“ a že by se v budoucnu mohly dostat do rukou teroristů.

„Podařilo se nám odstranit z návrhu do očí bijící nesmysly: O sbírky zbraní by tak neměla přijít muzea, neměly by být zakázány napodobeniny zbraní při filmování ani zbraně paintballové a airsoftové. Omezeni na svých právech by neměli být myslivci ani sportovní střelci,“ sdělila po jednání europarlamentu česká europoslankyně Dita Charanzová (ANO).

Změny, které výbor přijal, předpokládají tvrdší kontrolu zbraní upravených ke střelbě slepými náboji tak, aby je nebylo možné opět upravit ke střelbě ostrou municí.

Zásahy vadí řadě českých držitelů zbraní. Někteří instruktoři se bojí, že přijdou o koníček, ale i o práci. „Tato zbraň se například v budoucnu má provinit proti nařízení Evropské komise. Je prý podobná vojenské zbrani, i když je to zbraň čistě sportovní, a dokonce na malorážkové střelivo,“ konstatoval jeden ze školitelů Pavel Černý. Obavy mají rovněž myslivci.

Vnímáme jednoznačnou nutnost aktivně bojovat proti terorismu. V oblasti regulace držení zbraní je však třeba přijímaná opatření zaměřit primárně na nelegální zbraně, nikoli na zbraně legálně držené, jak navrhuje Evropská unie.
Milan Chovanec

„Jsem v zásadě proti návrhu, protože znamená velký zásah do práv legálních držitelů zbraní,“ podotkl europoslanec Jiří Pospíšil (nestr. za TOP 09). „Předložil jsem několik pozměňovacích návrhů, které se pokouší vrátit k tomu, co potřebujeme opravdu řešit – značení zbraní či výměnu informací,“ poznamenal.

„Je na pováženou, že se absurdním návrhem komise vůbec zabýváme,“ myslí si Jan Zahradil (ODS). Podle něj zločinci a teroristé neútočí legálně drženými zbraněmi nebo muzejními exponáty. 

Europoslanec za ČSSD Pavel Poc, který sám má zbrojní průkaz, tvrdí, že nejsou ohrožené žádné zbraně pro osobní ochranu ani myslivost. „Ten návrh je velmi rozumný a je zaměřený především na posílení bezpečnosti. Neznamená žádnou šikanu běžných držitelů zbraní,“ míní politik.

Europoslanci projednají návrh na regulaci zbraní (zdroj: ČT24)

Chovanec: Na odzbrojování občanů není vhodná chvíle

Pokud by směrnice začala platit, v Česku by se úprava dotkla až 300 tisíc legálně držených zbraní. Podle českého ministra vnitra Milana Chovance je hloupostí odzbrojovat občany v době zhoršující se bezpečnostní situace.

„Česká republika je specifická v tom, že u nás je velké množství držitelů zbraní, oproti dejme tomu Holandsku nebo Německu, ale my budeme bránit své lidi,“ poznamenal Chovanec v červnu, kdy kompromisní návrh podpořily unijní státy.

Zásadní problém podle Chovance měli s poslední podobou návrhu kromě České republiky také Poláci a Lucemburčané, kterým se ovšem naopak zdála nedostatečně přísná.