Zbraně v Jubě mlčí, obyvatelé se ale bojí vyjít z provizorních krytů

V jihosúdánské metropoli Jubě po pěti dnech násilností utichla střelba. Obě znepřátelené strany dodržují příměří, k němuž v pondělí vyzvali prezident Salvo Kiir a viceprezident a bývalý povstalecký vůdce Riek Machar. Humanitární situace ve městě však zůstává špatná. Podle OSN muselo opustit domovy na 40 tisíc lidí a nyní hledají bezpečné útočiště.

Podle humanitárních organizací se mnoho obyvatel Juby stále skrývá v kostelech a školách a nevychází na ulice. Ve městě je nedostatek pitné vody a jídla.

„Přístup k lidem v nouzi je omezen kvůli pokračující bojové situaci a nejistému dalšímu vývoji,“ uvedla mluvčí OSN Alessandra Vellucciová.

Agentura pro uprchlíky při OSN už požádala okolní státy, aby otevřely své hranice pro Súdánce prchající před boji a připravily se na příchod velkého množství lidí.

Provizorní uprchlický tábor v rámci mise OSN na okraji Juby
Zdroj: Reuters
Provizorní uprchlický tábor v rámci mise OSN na okraji Juby
Zdroj: Reuters

Boje mezi stoupenci Kiira a Machara vypukly ve čtvrtek a podle agentury AFP při nich zahynulo přes 300 lidí. Po vzájemném obviňování ze zodpovědnosti za násilnosti nakonec oba čelní představitelé státu vyzvali své stoupence k zastavení bojů. Dnes je podle svědků situace ve městě klidná a střelba není slyšet.

Macharův mluvčí uvedl, že viceprezident bude během úterý s prezidentem osobně nebo telefonicky jednat. Cílem rozhovorů by mělo být upevnění současného příměří.

Ambasády evakuují z Juby své zaměstnance

Příměří využívají některé ambasády a mezinárodní organizace k evakuaci svých zaměstnanců z jihosúdánské metropole. Svůj personál stahuje americké velvyslanectví, začaly přípravy na evakuaci i německých občanů. Z Juby odcházejí také zahraniční pracovníci Lékařů bez hranic.

České ministerstvo zahraničí na území Jižního Súdánu nemá žádné zaměstnance. Oblast spadá do působnosti velvyslanectví v Etiopii. To je v kontaktu se třemi českými občany, kteří se v Jižním Súdánu pohybují a v nejbližší době by měli zemi opustit. České ministerstvo před cestami do Jižního Súdánu dlouhodobě varuje.

Jižní Súdán vyhlásil před pěti lety nezávislost. V prosinci 2013 ale jeden z nejchudších států světa zachvátila občanská válka. V konfliktu proti sobě stojí síly loajální prezidentovi Kiirovi a povstalci podporující Machara. Násilnosti mají nejen politické, ale i etnické pozadí: za Kiirem stojí příslušníci jeho kmene Dink, Machara podporují Nuerové.

Machar se koncem letošního dubna vrátil do metropole Juby, kde vzápětí složil slib viceprezidenta v nové vládě národní jednoty. Je to součást mírové dohody ze srpna 2015, která má vést k ukončení války. Ta si vyžádala na 300 000 obětí a přes milion lidí vyhnala z domovů.