Obama v Dallasu: Rasismus? Nikdo z nás není úplně nevinný, to platí i pro policii

Do texaského Dallasu přijel uctít památku pěti zastřelených policistů americký prezident Barack Obama, který volal po jednotě. „Jsme zranění a naštvaní. Praskliny v naší demokracii byly odhaleny, možná se prohloubily. Přemýšlíme o tom, jestli jde rasové rozdělení překonat,“ prohlásil Obama, který věří, že americká společnost není tak rozdělená, jak si mnozí myslí. Rasismus ale přetrvává – nikdo není úplně nevinný, ani policie.

Pietního aktu v Dallasu se vedle prezidenta účastní také viceprezident Joe Biden či Obamův předchůdce George Bush ml. „Bránili nás až do konce. Nezapomeneme, co pro nás (policisté) udělali,“ prohlásil exprezident.

Pietě v Dallasu přihlížel současný i bývalý prezident (zdroj: ČT24)

 Politiky čekala zádušní mše za oběti. „Duše našeho města byla zasažena, když byli policisté přepadeni při zbabělém útoku,“ prohlásil starosta Dallasu Mike Rawlings před začátkem mše.

„I když jsme neudělali nic špatného, existuje důvod, proč se to tu stalo. Nyní máme šanci vytvořit nový model, pokud jde o naši komunitu, naše město a naši zemi. Před námi jsou těžké časy. Truchlit budeme společně, což je klíčové. Nemůžeme se ale utápět v sebelítosti. Je před námi mnoho práce,“ konstatoval starosta.

Šéf Bílého domu: Nikdy nezjistíme, kolik lidí policie zachránila

Obama, který přijel hlavně utěšit pozůstalé, se snažil podpořit policisty. „Práce policistů je jiná než všechny ostatní. V momentě, kdy si obléknete uniformu, stanete se součástí poslání, které znamená, že váš život může být v ohrožení,“ konstatoval Obama s tím, že zavraždění policisté tuto výzvu přijali. „Nikdy nezjistíme, kolik lidí zachránili,“ podotkl.

George Bush ml. a Barack Obama na pietní akci v Dallasu
Zdroj: Carlo Allegri/Reuters

Policisté slouží veřejnosti a zaslouží si častěji slyšet slovo „děkuji“, míní prezident. Konkrétně dallaská policie odváděla v osudný večer svou práci profesionálně – bělošští policisté stáli vedle černošských, když na ně začal odstřelovač pálit, upozornil Obama, který připomněl, že počet případů nadměrného použití zbraní klesl v Dallasu o 40 procent.

Prezident volal po jednotě, když zdůraznil, že Američané jsou jedna velká rodina a všichni si zaslouží stejný respekt. Předsudky ale přetrvávají a někteří kvůli diskriminaci trpí. „Nikdo z nás není úplně nevinný a platí to i pro policii,“ připustil Obama. Podle něj vychází nespokojenost s policií i z toho, že lidé na ni kladou příliš vysoké nároky.

Víme, že utrpení vede k trpělivosti, ta buduje charakter, který buduje naději. Musíme zoufalství odmítnout, nejsme tak rozdělení. Jako prezident jsem viděl dobrotu, slušnost našich lidí.
Barack Obama

Naše srdce musí být otevřená, prohlásil Obama

„Musíme bojovat s cynismem, najít v sobě vůli dosáhnout změny. Dokážeme v sobě navzájem vidět, že jsme všichni lidé? Přiznávám, že i já někdy pochybuji. Byl jsem na příliš mnoha tryznách. Musíme se modlit za nové srdce otevřené strachům a problémům našich spoluobčanů. To jsme v posledních dnech viděli tady v Dallasu,“ uvedl prezident.

Barack Obama během pietní akce v Dallasu
Zdroj: Kevin Lamarque/Reuters

Obama už dříve prohlásil, že černošský útočník Micah Johnson, který zabil pětici policistů podle všeho z rasistických důvodů, nepředstavuje americké černochy, stejně jako nereprezentuje bílé Američany bělošský útočník, který loni v kostele v Charlestonu zastřelil devět černochů.

Protesty pokračují

Ke vzpomínkovému obřadu v Dallasu se kvůli pěti policistům zastřeleným černošským vojenským vysloužilcem sešlo v pondělí večer asi tisíc lidí. Stovky protestujících se v noci vydaly také do ulic Chicaga, Atlanty či Denveru. Aktivisté spojení se skupinou Black Lives Matter provolávali slogany proti policejnímu násilí na černoších, policie při pochodech většinou nemusela zasahovat.

V Atlantě policisté dohlíželi na dodržování zákazu nočního pohybu po místních parcích, kde se lidé shromáždili v minulých dnech. Účast protestujících byla v pondělí početně výrazně slabší než 15 tisíc lidí, kteří se podle starosty Kasima Reeda sešli k demonstracím o víkendu.

Pietní akce v Dallasu
Zdroj: Reuters

Během víkendových protestů zadržela policie po celých USA okolo tří stovek lidí, většina z nich však byla záhy propuštěna.

Napětí je zejména mezi levicově orientovanými aktivistickými skupinami a policií. Hnutí nových černých panterů dokonce požaduje secesi pěti jižanských států, vytvoření nezávislých Spojených států.
Dušan Neumann
spolupracovník ČT v USA
Pietní akce v Dallasu
Zdroj: Reuters

Jsou pro obyvatele státy stále Spojené? Dva přístupy

Pietní akce v Dallasu
Zdroj: Reuters

Incident silně rezonuje také v prezidentské kampani. Předpokládaný republikánský uchazeč Donald Trump se v pondělí v reakci na střelbu prezentoval jako „kandidát zákona a pořádku“.

„Musíme udržovat zákon a pořádek na nejvyšší úrovni, nebo ztratíme svou zemi,“ prohlásil newyorský miliardář během mítinku ve státě Virginie. „Já jsem kandidát zákona a pořádku,“ dodal s tím, že jeho sokyně Hillary Clintonová je prý „slabá a neefektivní“.

Pietní akce v Dallasu
Zdroj: Reuters

Clintonová se k dallaskému krveprolití postavila o poznání mírněji a vyzvala ke změně přístupu obě strany. Veřejnost by podle ní měla mít větší respekt k policii, která by na druhé straně měla budit v obyvatelích důvěru. „Musíme učinit mnohem více, abychom k sobě přiblížili policii a obyvatele, které chrání,“ řekla televizi CNN.

Někteří odborníci jí přitom nevýrazný postoj vyčítají jako chybu, která ji může stát část voličů. Trumpův přístup zase jiní pokládají za přilévání oleje do ohně, který může situaci ještě více vyhrotit.