Napětí v Jižním Súdánu: Znepřátelené strany slíbily klid zbraní, zatím 272 mrtvých

Horizont ČT24: Jižní Súdán na pokraji občanské války (zdroj: ČT24)

Jihosúdánský prezident Salva Kiir nařídil armádě klid zbraní a ujistil, že je připraven spolupracovat se svým rivalem, viceprezidentem Riekem Macharem. Ten krátce nato rovněž nařídil svým silám, aby přestaly bojovat. Mezitím ale vypukla v hlavním městě Jubě intenzivní palba. Aktuální situace v terénu zatím není jasná. K okamžitému ukončení bojů už předtím vyzvala obě válčící frakce i Rada bezpečnosti OSN. Od čtvrtka při násilnostech v zemi zahynulo 272 lidí.

„Všichni velitelé armády SPLA dostali příkaz prezidenta k zastavení palby,“ řekl odpoledne po telefonu agentuře Reuters mluvčí prezidenta Kiira. Jednostranné příměří nařídil na 18:00 (17:00 SELČ). Dodal, že všichni příslušníci Macharových jednotek, kteří se vzdají, musejí být chráněni. V metropoli Jubě ale i poté zněla palba.

Machar nejprve obvinil Kiira, že v zemi nechce mír, ale později také nařídil svým silám zastavit palbu. „Prezident vyhlásil jednostranný klid zbraní, já chci na oplátku také vyhlásit jednostranný klid zbraní,“ reagoval viceprezident v nezávislé jihosúdánské rozhlasové stanici Eye Radio. Upřesnil, že zastavení palby jeho sil začne ve 20:00 (19:00 SELČ).

Střety mezi ozbrojenými silami a stoupenci dvou etnických vůdců v Jižním Súdánu trvají od čtvrtka minulého týdne, při střetech zahynulo už nejméně 272 lidí. Mezi mrtvými jsou i desítky civilistů. V pondělí před vyjádřením obou hlavních aktérů podle svědků kromě jiného vrtulníky střílely do míst, kde sídlí politické i vojenské vedení Macharových stoupenců. 

Podle svědectví místních novinářů byly do bojů nasazeny těžké zbraně, po celém městě jsou prý slyšet výbuchy. Dadlší novinář s odkazem na svědky napsal, že vládní síly bombardovaly útočiště, kam se po vypuknutí střetů schovaly stovky uprchlíků. „Vyzývám ke klidu a ke zdrženlivosti v těchto potyčkách. Nikdo by neměl brát zákony do svých rukou, aby tuto zemi destabilizoval,“ uvedl viceprezident na Twitteru.

Pan Ki-mun požaduje embargo na zbraně

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby urychleně vyhlásila embargo na dovoz zbraní do Jižního Súdánu a schválila nové sankce proti osobám, které v Jižním Súdánu zodpovídají za nové násilí.

Jižní Súdán vyhlásil před pěti lety nezávislost. V prosinci 2013 ale tuto nejmladší zemi světa a jeden z nejchudších států zachvátila občanská válka. V konfliktu proti sobě stojí síly loajální prezidentovi Kiirovi a povstalci podporující Machara. Násilnosti mají nejen politické, ale i etnické pozadí: za Kiirem stojí příslušníci jeho kmene Dink, Machara podporují Nuerové.

Machar se koncem letošního dubna vrátil do metropole Juby, kde vzápětí složil slib viceprezidenta v nové vládě národní jednoty. Jde o součást naplnění mírové dohody ze srpna 2015, která má vést k ukončení války. 

Jihosúdánský policista
Zdroj: Reuters/Stringer

„Situace vypadá tak, že začali dokonce shazovat bomby z helikoptér na město. To je velmi nová situace, dosud byly boje pouze pozemní,“ popsal situaci vedoucí oddělení rozvojové spolupráce v rámci delegace Evropské unie v Jižním Súdánu Karel Lizerot.

Ten je od neděle v keňském Nairobi. Delegaci pomohl jeden místní generál, jinak by je prý po cestě nejspíš zastřelili. Podle Lizerota nelze předpovědět další vývoj ani to, zda se boje omezí pouze na hlavní město, nebo se rozšíří do celé země.

Patnáct členů RB OSN vybídlo Kiira a Machara, aby učinili maximum pro bezodkladné ukončení bojů a dostali svoje jednotky pod kontrolu. „Jsem hluboce frustrován, že navzdory závazkům jihosúdánských lídrů se boje obnovily. Toto nesmyslné násilí je nepřijatelné a má potenciál zvrátit pokrok, kterého jsme zatím na cestě k míru dosáhli,“ prohlásil šéf OSN Pan Ki-mun.

Regionální státy, které jsou zastoupeny v radě pro bezpečnost Africké unie a v uskupení východoafrických zemí IGAD, by měly jednat s jihosúdánskými činiteli o řešení krize, uvedla RB OSN. Regionální státy by měly nabídnout hlavně posílení mírových misí OSN. Uganda už poslala k hranicím vojáky, aby se předešlo rozšíření konfliktu i do této země.

Střety vypukly ve čtvrtek, kdy oddíly věrné Kiirovi zastavovaly automobily Macharových stoupenců a chtěly je prohledávat, což vedlo k ozbrojeným střetům.

V pátek se do přestřelky pustily ochranky obou vůdců, kteří jednali v prezidentském paláci o zmírnění napětí. Cílem bylo uklidnit situaci po čtvrteční smrti pěti vojáků, která byla podle jihosúdánských vládních zdrojů důsledkem nedorozumění.

V Jižním Súdánu byly boje mezi jednotlivými frakcemi ještě předtím, než získal samostatnost. Je to území, kde nikdy neexistoval stát, nevyzrálá kmenová společnost. Nelze si dost dobře představit, že by se během jedné generace dokázala mentálně dostat na úroveň, kdy by respektovala jiné autority než své kmenové, případně náboženské vůdce.
Petr Pelikán
afrikanista

Zemřel i voják OSN

Střelba v Jubě pokračovala v pátek až do noci v okolí mise OSN (UNMISS), kde se ukrylo nejméně tisíc civilistů. Boje probíhaly i o víkendu. Zemřel již jeden čínský mírotvůrce, několik dalších čínských a rwandských vojáků bylo zraněno. RB OSN to označila za „šokující a pobuřující“. 

Washington se rozhodl evakuovat zaměstnance americké ambasády v Jubě, kteří nejsou na místě nutně potřeba. Mezinárodní měnový fond (MMF) odvezl své pracovníky a jejich rodiny do keňské metropole Nairobi. Své pracovníky evakuují rovněž Švédové, Němci, Kanaďané, Japonci nebo Britové.

Jižní Súdán je skutečná divočina. Nefungují tam komunikace ve smyslu cest. Do řady oblastí se dá dostat jen letecky nebo po řekách. Je obtížné udržet pod autoritou centrální vlády lidi na odlehlejších místech, čímž míním už předměstí města Juby.
Petr Pelikán
afrikanista

Kmenová rivalita

Na území Jižního Súdánů žijí tři největší kmeny – Dinkové, Nuerové a Šilukové. „Majoritní je kmen Dinka. Když mluvíme o kmenu, znamená to lidi, kteří se hlásí k nějakému původnímu hypotetickému předkovi. Tyto kmeny už dosáhly velikosti národa, mají miliony příslušníků. Ti si udržují obrovskou loajalitu vůči entitě, což je určují pro situaci v Jižním Súdánu,“ konstatoval afrikanista Petr Pelikán.

Etnické skupiny v Jižním Súdánu
Zdroj: BBC

V zemi panuje dlouhodobé napětí mezi kmeny Dinků a Nuerů. „Všechny staré rány byly dál podníceny čím dál horší hospodářskou krizí, obrovskou inflací, tím, že lidé nejsou placeni. Plat již několik měsíců nedostává téměř nikdo, nemají ho dokonce ani vojáci. Polovina země je ve stavu akutního hladomoru. Lidé jsou ochotni zabíjet proto, aby mohli jíst,“ podotkl vedoucí oddělení rozvojové spolupráce v rámci delegace Evropské unie v Jižním Súdánu Karel Lizerot.

Současné boje podle něj na rozdíl od předchozí války nevyvolali předáci Dinků a Nuerů, ale spíš některý z nižších velitelů. „To ale nemusí mít žádný konkrétní vliv. Když začnou boje, je asi jedno, jestli je vyvolal prezident nebo nějaký jeho velitel,“ řekl diplomat.

  • V prosinci 2013 vypukla v Jižním Súdánu občanská válka poté, co prezident Kiir obvinil svého bývalého viceprezidenta Machara z pokusu o převrat.
  • Ozbrojený konflikt měl i etnické pozadí: za Kiirem stojí příslušníci jeho kmene Dink, Machara podporují Nuerové.
  • Letos v dubnu se Machar vrátil do metropole Juby jako viceprezident v nové vládě národní jednoty, která vznikla na základě mírové dohody ze srpna 2015, jež měla ukončit válku v zemi. 
  • Při konfliktu zahynulo v zemi 300 000 lidí. Přes dva miliony dalších uprchly ze svých domovů. Zemi zasáhla potravinová krize a nákaza cholery.