Policie zadržela stovky demonstrantů, útok v Dallasu prý spojil rozdělenou společnost

Stovky lidí zadržela americká policie během protestů v uplynulých dnech. Nejdramatičtější byla situace v louisianském Baton Rouge a v minnesotské metropoli Saint Paul, kde byli minulý týden zastřeleni dva černoši při kontroverzních policejních zákrocích. Ve čtvrtek pak černošský odstřelovač zabil v Dallasu v odplatě pět policistů. Ve městě nyní truchlí černoši a běloši pospolu.

„Žádná spravedlnost, žádný mír!“ skandovalo zhruba 200 demonstrujících v Baton Rouge, kde policisté minulý týden zastřelili Altona Sterlinga, jehož kontrolovali na základě anonymního oznámení, že má zbraň.

Na demonstraci dohlíželi desítky policistů a další desítky příslušníků pořádkových jednotek a zhruba 30 policejních vozidel bylo shromážděno opodál.

Místní média s odvoláním na policii uvedla, že demonstranti se po poklidném protestním pochodu k místnímu Kapitolu střetli s policií, která vzala do vazby nejméně 48 lidí. Podle úřadů se tak stalo během neohlášené protestní akce. Během protestů v uplynulých dvou dnech tu policie vzala do vazby zhruba 160 lidí.

V minnesotské metropoli Saint Paul bylo zadrženo zhruba 102 demonstrujících, kteří zde v uplynulých dnech protestovali proti násilné smrti Philanda Castilea. Zabit byl ve středu několika výstřely z policejní zbraně, když jej policisté zastavili kvůli rozbitému světlu jeho vozu. V neděli odpoledne se zde konala pokojná demonstrace před policejním velitelstvím, které se zúčastnilo zhruba 300 lidí.

Ve čtvrtek se podobné protesty v Dallasu staly místem hromadné vraždy pěti policistů, které zabil odstřelovač. Vyšetřovatelé útočníka identifikovali jako pětadvacetiletého černocha Micaha Xaviera Johnsona, který vyjednávačům podle médií řekl, že jeho cílem jsou bělošští policisté.

Podle amerického prezidenta Baracka Obamy jsou pokojné demonstrace přínosem pro společenskou debatu, střelbu v Dallasu ale ostře odsoudil.

„Kdykoliv ti z nás, kdo mají pochybnosti o férovosti trestního soudnictví, zaútočí na policisty, dělají své věci špatnou službu. Protože jakékoli násilí namířené proti policejnímu sboru je především trestuhodný čin a musí být potrestán,“ konstatoval šéf Bílého domu.

Obama tvrdí, že země není tak polarizovaná, jak by se mohlo zdát. To si myslí i řada Američanů. Po útoku v Dallasu nosili na pietní místo květiny černoši i běloši.

„Je to smutný den, ale je to taky den, který nás spojil dohromady. Je to moment, kdy se naše země rozbila a jediná možnost, kterou teď máme, je znovu se spojit. Je to otevření očí od boha a já myslím, že z toho vyjdeme silnější,“ míní jeden z obyvatel Dallasu Isaiah Snyder.

Na veřejnosti se začínají objevovat svědectví, která společnost opět spojují dohromady. Třeba žena postřelená v Dallasu vděčí za svůj život hned několika policistům. „Policista na mě skočil a zakryl mě a mého syna. A byl tam další u mých nohou a další, který mi kryl hlavu,“ vzpomíná. Jeden z jejích ochránců přitom útok nepřežil.

Obama v důsledku událostí v Dallasu zkrátil oficiální návštěvu Španělska a v úterý se v Dallasu setká s pozůstalými. Město navštíví rovněž viceprezident Joe Biden a exprezident George W. Bush s chotí Laurou.

Vydáno pod