Souvislý uprchlický proud v Evropě zastavila dohoda s Turky, situace v Itálii se ale nemění

Do Evropy se od začátku roku dostalo více než 230 tisíc migrantů. Souvislý proud lidí putujících Evropou zastavila březnová dohoda s Tureckem, od té doby přišlo do Řecka desetkrát méně lidí než loni. Uprchlíci se snaží dostat na starý kontinent hlavně přes Itálii, která hlásí stejné počty jako loni.

Loni v červnu přišlo do Evropy 55 tisíc běženců, letos už jen 24 tisíc. „Smlouva mezi a EU a Tureckem zatím funguje, ale nemohu zaručit, že to tak bude i v dalších měsících,“ konstatoval německý ministr vnitra Thomas de Maiziere.

Podle dohody by EU měla převzít z Turecka nanejvýš 72 tisíc syrských migrantů. Turci naopak převezmou zpět nelegální migranty z Řecka. Unie za to Ankaře slíbila peníze a bezvízový styk.

Turecká policie zatkla muže podezřelého z pašování migrantů
Zdroj: Umit Bektas/Reuters

Na Balkáně se přes zavřené hranice snaží dostat legálně i nelegálně malé skupiny. Znepokojené je hlavně Srbsko, kde uvázlo v Bělehradu nebo v táborech na dva tisíce běženců.

Mnoho z nich sem vrátilo Maďarsko, které pouští jen po hrstkách. Budapešť navíc ještě zpřísnila ochranu už tak opevněné zelené hranice. „Zlepší to situaci nejen u nás, ale i u sousedů v Rakousku, na Slovensku a ve Slovinsku,“ je přesvědčen poradce maďarského premiéra Gyorgy Bakondi.

Maďarsko se pře s Rakouskem kvůli tomu, že Vídeň kvůli pašerákům zavedla kontroly na přechodu v Nickelsdorfu. Fronty byly v půlce týdne kilometry dlouhé.

Uprchlický proud: Do Evropy nyní místo přes Řecko přes Itálii (zdroj: ČT24)

Na sever Evropy už krize téměř nedoléhá – ve Finsku zavírají nevyužitá azylová centra, tisíce prázdných míst mají i v Norsku. „To, že jsme pozavírali hranice na severu Evropy, neznamená, že problémy zmizely. Jen zůstávají daleko na jihu,“ podotkl Mads Harlem z Norského červeného kříže.

To italská pobřežní stráž má plné ruce práce. Plavidla v nouzi zachraňuje denně. Význam středomořské trasy sice po uzavření té balkánské roste, Itálie ale hlásí stejná čísla jako loni, kdy za první půlrok do země dorazilo 70 tisíc utečenců.