Hrozba z Východu neexistuje, reaguje Rusko na závěry varšavského summitu NATO

Podle Moskvy summit NATO ve Varšavě ukázal, že prioritou Aliance je „neexistující hrozba z Východu“. Na setkání Rady NATO-Rusko, která se uskuteční 13. července, bude chtít po Alianci vysvětlení.

Rusové budou chtít ozřejmit mimo jiné i finský plán na posílení protiletecké obrany nad Baltským mořem. Moskvě se nezamlouvá alianční expanze směrem na východ. Nedávno byla spuštěna část protiraketového štítu NATO v Rumunsku a v Polsku se nyní staví nová základna.

Závěry summitu: Pomoc Ukrajině, výcvik k boji proti IS, operace ve Středomoří (zdroj: ČT24)

NATO se navíc na summitu dohodlo na posílení svého východního křídla, kde rozmístí čtyři vícenárodní prapory o 4000 vojácích v Polsku, Estonsku, Lotyšsku a Litvě. Politici hovoří o největší změně nastavení aliančních obranných schopností od konce studené války.

Organizace tak reagovala na obavy svých východních členů z agresivní ruské politiky, přitom ale zdůraznila, že Rusko nesmí být izolováno.

„NATO chce obhájit svoji existenci budováním plotů na hranicích s Ruskem. A to je velmi nebezpečné, protože z historie vím, že spirálu nepřátelství je možné vyšroubovat velmi snadno,“ upozornil ruský velvyslanec při NATO Alexander Gruško.

Moskva reaguje na aktivity NATO mohutnými vojenskými cvičeními a přesunem divizí směrem na západ Ruska.

Varšava, stejně jako západní země obviňuje Moskvu z vojenské podpory východoukrajinských separatistů, což Kreml odmítá. Boje v Donbasu si vyžádaly přes 9300 obětí. Unie i USA zavedly kvůli ruské anexi Krymu a činnosti v oblasti Donbasu vůči Moskvě sankce, které dosud platí.