Tisíce lidí uctily památku nově objevených obětí masakru ve Srebrenici

Tisíce lidí uctily v bosenské metropoli Sarajevu památku nově objevených obětí srebrenického masakru. Vůz s ostatky 127 těl pak zamířil do Srebrenice, kde budou pohřbeny. Pietní akt k 21. výročí tragédie se uskuteční v pondělí. Místní obyvatelé už dali najevo, že si nepřejí, aby se ho účastnili představitelé Srbska.

V červenci 1995 se ve Srebrenici odehrál největší masakr v Evropě od druhé světové války. Bosenskosrbské jednotky tam povraždily až 8000 bosenských muslimů. Ostatky mnohých z nich se v různých hromadných hrobech nacházejí dodnes.

„Nejsem ze Srebrenice, ale každý rok tam jezdím vzdát úctu obětem. Cítím bolest i za tyto lidi,“ říká obyvatelka Sarajeva Remzija Lakaca. „My, obyčejní lidé, chceme žít společně ve vzájemném respektu, abychom předešli tomu, co se dělo během války v letech 1992 až 1995,“ uvedla obyvatelka Srebrenice Fatima Husejnovičová.

Tisíce lidí uctily v Sarajevu památku obětí srebrenického masakru (zdroj: ČT24)

Tisíce lidí se účastnily Pochodu míru, třídenní 112kilometrové cesty, která má symbolizovat poslední chvíle těch, kteří u Srebrenice zahynuli. „To je minimum, co pro ně můžeme udělat. Nic ve srovnání s tím, čím si prošli oni,“ uvedla 25letá účastnice pochodu Azra Halilovic.

Pietní akt se ve Srebrenici uskuteční zítra, očekává se účast kolem 50 000 lidí, včetně nejvyšších představitelů Bosny a Hercegoviny a dalších hodnostářů. Místní lidé ale tentokrát dali najevo, že si nepřejí účast srbských politiků. Premiér Alexandr Vučič oznámil, že bude jejich přání respektovat.