V Sýrii to vře: Islamisté sestřelili vrtulník s Rusy, armáda zabila desítky povstalců v Aleppu

Islamisté sestřelili v Sýrii vrtulník s ruskými vojáky (zdroj: ČT24)

Dva ruští piloti zemřeli při sestřelení syrského vojenského vrtulníku poblíž starověkého města Palmýra. Stroj Mi-25 zasáhli bojovníci samozvaného Islámského státu (IS), který video následně zveřejnil na internetu. V sobotu bylo prodlouženo o tři dny příměří, boje o Aleppo ale pokračují - Asadovi vojáci tam zabili na tři desítky povstalců.

Zprávu potvrdilo ruské ministerstvo obrany s tím, že jeho instruktoři prováděli se syrským vrtulníkem zkušební let v oblasti Homsu. Bojovníci IS v té době pronikli syrskými liniemi na východ od Palmýry. Syřané proto požádali vrtulník o pomoc.

Posádka vrtulníku na postupující radikály zaútočila. Když vyčerpala munici a začala opouštět bojový prostor, islamisté stroj sestřelili. 

Rusko vyslalo své letectvo do Sýrie loni v září na pomoc silám vlády prezidenta Bašára Asada bojujícím proti IS a dalším opozičním uskupením. Letos v březnu nařídil prezident Vladimir Putin část kontingentu stáhnout. 

Mapa syrského konfliktu
Zdroj: BBC / Institute for the Study of War

V Sýrii má oficiálně platit od konce února příměří, to je ale místy porušováno. Pokračují hlavně boje o kdysi největší město Aleppo, které drží z poloviny Asadův režim a z poloviny rebelové. Podle aktivistů z exilové organizace SOHR zabila armáda 29 povstalců, kteří chtěli znovu získat přístup k silnici zvané Castello.

Ta byla jejich jedinou zásobovací trasou, než jim k ní ve čtvrtek syrské vládní síly odřízly přístup. „Útok skončil a cesta je kompletně uzavřena,“ uvedl zástupce SOHR. Podle AFP byli zabiti povstalci ze skupin Legie Šám (Fajlak aš-Šám) a fronty An-Nusra, na níž se klid zbraní nevztahuje, stejně jako na IS.

Zničené Aleppo
Zdroj: ČTK/ABACA/AA
  • Syrská revoluce začala v roce 2011 poklidnými demonstracemi proti režimu prezidenta Bašára Asada. Studenti se tehdy inspirovali arabským jarem.
  • Celostátní povstání nakonec přerostlo v roce 2012 v občanskou válku, v níž proti sobě stojí vládní vojska, umírnění povstalci a radikálové včetně Islámského státu.
  • Konflikt si podle OSN vyžádal přes 250 tisíc obětí. Syrské centrum pro politický výzkum hovoří o téměř půl milionu mrtvých.
  • Z někdejších 22 milionů obyvatel je dnes 45 procent uprchlíky. Přes 6 milionů zůstává uvnitř Sýrie, více než 4 miliony utekly do zahraničí.