Na 1300 uprchlíků uvázlo u srbsko-maďarské hranice

Zhruba 1300 migrantů uvázlo v Srbsku, kde čekají na možnost přejít do Maďarska. Část uprchlíků tam nocuje pod širým nebem. Další stovky lidí zadržuje Maďarsko v tranzitní zóně. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že podmínky na hranicích jsou nyní pro migranty nebezpečnější a že ho postup Maďarska znepokojuje.

V tranzitních zónách u hraničních přechodů Röszke-Horgos a Tompa-Kelebija čekají na vyřízení úředních záležitostí stovky lidí několik dní. Za poslední dny se také zdvojnásobil počet těch, kteří čekají na srbské straně hranice na cestu dál do Maďarska, a to zhruba na 1300.

Stovky lidí nocují pod širým nebem

Podle agentury APA jde převážně o ženy a děti. Asi 800 z nich žije v provizorních podmínkách mimo uprchlická zařízení, a nemají tak k dispozici hygienické zázemí.

Z prvních osmi kilometrů od hranic Maďarsko migranty vrací

V noci na úterý vešly v Maďarsku v účinnost předpisy, podle kterých země imigranty zadržené v osmikilometrovém pohraničním pásmu vrací zpět za hranici, kde jim je nabídnuta možnost, aby si v tranzitní zóně podali žádost o azyl. Lidé, kteří se podřídí, nebudou ze země vyhoštěni a jejich žádosti úřady bezodkladně vyřídí.

Srbská vláda Maďarsko kvůli vracení uprchlíků obvinila z porušování mezinárodního práva. Ve středu UNHCR a další organizace informovaly, že si zhruba 120 uprchlíků stěžovalo, že byli do Srbska vráceni bez toho, aby dostali možnost žádost o azyl podat.

Minulý rok přes Maďarsko podle BBC přešlo téměř 400 tisíc migrantů.