Policie po střelbě v Dallasu zpřísní bezpečnost na republikánském sjezdu

Americká policie v souvislosti se čtvrtečním masakrem v Dallasu zpřísnila bezpečnostní opatření pro nadcházející nominační sjezd Republikánské strany, který se uskuteční 18. až 21. července v Clevelandu.

Zástupce clevelandského policejního šéfa Ed Tomba uvedl, že rovněž písemně ujistil představitele mimoměstských policejních oddělení, odkud si clevelandský sbor na konvent vyžádal posily, že bezpečnost jejich členů bude zajištěna.

„Napsal jsem jim e-mail, ve kterém jsem je ujistil, že jsme připraveni. Také jsem jim sdělil, že bez nich organizaci nezvládneme,“ sdělil Tomba.

Clevelandská policie má zhruba 1700 příslušníků, během prezidentského nominačního sjezdu republikánů jim vypomůže dalších asi 3000 policistů, především z jiných oblastí Ohia.

Republikán Donald Trump, který v Clevelandu podle všeho oficiálně získá stranickou prezidentskou nominaci, i jeho demokratická rivalka Hillary Clintonová z úcty k zabitým policistům zrušili svá páteční volební shromáždění.

Trump masakr odsoudil jako „koordinovaný a předem promyšlený útok na muže a ženy, kteří dbají na naše bezpečí“. Clintonová v prohlášení zase uvedla, že truchlí za policisty, které útočník zabil ve službě, když střežili bezpečnost mírumilovných demonstrantů.

Střelec v Dallasu zabil pět policistů a dalších sedm zranil, zranění utrpěli i dva civilisté.