Africká unie vytváří po vzoru Schengenu kontinent bez hranic

Zatímco Evropská unie čelí krizi kvůli odchodu Velké Británie ze společenství, Africká unie (AU) se vydává směrem užší integrace a usiluje o zavedení jednotných afrických pasů. Ty by zajistily volný pohyb osob napříč všemi 54 členskými státy. Bezvízový styk v současnosti existuje pouze mezi třinácti z nich.

Nové elektronické pasy představí AU na summitu ve rwandském Kigali, který bude probíhat od 10. do 18. července. Zpočátku budou dostupné pouze politickým špičkám členských zemí, občané by je měli obdržet do roku 2018. „Cílem tohoto projektu je usnadnit volný pohyb osob, zboží a služeb napříč kontinentem za účelem podpory afrického obchodu, integrace a socioekonomického rozvoje,“ uvedla AU v oficiálním prohlášení.

Jednotné cestovní pasy představují klíčový bod akčního plánu Agenda 2063, který vychází z myšlenky panafrické jednoty a zdůrazňuje nutnost větší integrace kontinentu. Svoboda pohybu je dlouhodobou prioritou AU. Ta mimo jiné usiluje o zřízení zóny volného ochodu, a to již od příštího roku.

Prezident Zimbabwe Robert Mugabe
Zdroj: Mulugeta Ayene/ČTK/AP

Politika otevřených dveří

V současné době má bezvízové dohody pouze 13 zemí. Podle Africké rozvojové banky bude mít otevření hranic pozitivní dopad na ekonomický růst. Jako příklad uvádí Rwandu, kde po zrušení vízové povinnosti zaznamenali růst HDP a cestovního ruchu. Předseda Africké komise Nkosazana Dlaimini Zuma považuje novinku za „plynulý krok směrem vytvoření silné, prosperující a integrované Afriky“.

Zavedení jednotných pasů vidí pozitivně i šéf politických záležitostí AU Khalebe Matlosa. Věří, že volný pohyb osob by pomohl především chudším občanům. „Mladí lidé riskují své životy při cestě přes Saharu a plavbě na člunech do Evropy,“ řekl Matlosa. „Pokud jim nabídneme příležitosti v Africe, snížíme tím tohle riziko.“

Odpůrci otevření hranic se však obávají bezpečnostních hrozeb. Bezvízový styk by usnadnil pohyb příslušníkům ozbrojených skupin jako Boko Haram napříč kontinentem, z nového systému by mohli profitovat například i překupníci drog. Analytici navíc tvrdí, že ne všechny země Unie mají prostředky pro registraci občanů a jejich autentizaci. V řadě zemí navíc výnosy z prodeje víz tvoří podstatnou část státního příjmu.

  • Je nejrozsáhlejším projektem africké integrace. Vznikla v roce 2002 transformací z Organizace africké jednoty, která vznikla 25. května 1963 v Addis Abebě.
  • U jejího zrodu stálo 32 zakládajících států. Současná Africká unie zastřešuje 54 členských zemí, jediným státem stojícím mimo je Maroko.