Bezpečnost Evropy a Ameriky je nedělitelná, prohlásil Obama ve Varšavě

Evropské země jsou a zůstanou mezi nejbližšími spojenci USA, bezpečnost Evropy a Ameriky je nedělitelná. Před začátkem summitu Severoatlantické aliance ve Varšavě to prohlásil americký prezident Barack Obama.

Po jednání s předsedy Evropské rady a Evropské komise Donaldem Tuskem a Jeanem-Claudem Junckerem pak Obama vyjádřil přesvědčení, že EU a Británie budou pragmaticky spolupracovat na co nejhladším britském odchodu z Unie.

USA a Evropská unie jsou podle Obamy jednotné ve svém rozhodnutí udržet sankční opatření vůči Rusku, dokud ruská strana zcela nesplní své závazky z minských mírových dohod o východní Ukrajině. „Budeme nadále podporovat Ukrajinu, která přijímá významné politické a hospodářské reformy,“ poznamenal americký prezident.

Spojené státy budou základem jednoho ze čtyř mezinárodních praporů, jejichž rozmístění v trojici zemí Pobaltí a v Polsku v pátek potvrdí varšavský summit Severoatlantické aliance. Vícenárodní jednotky, celkem o síle asi 4 tisíce vojáků, mají být pro Rusko připomínkou, že případný útok na ně je útokem na všechny spojenecké země.

„Evropa je (pro USA) ve světě nepostradatelný partner,“ prohlásil Obama, pro kterého je nynější návštěva pravděpodobně poslední evropskou cestou ve funkci. S šéfem unijních summitů Tuskem a předsedou Evropské komise Junckerem se shodl, že EU a USA mohou udělat pro společnou bezpečnost dohromady ještě více.

Migrační krize, Blízký východ, energetická bezpečnost, TTIP

NATO podle Obamy také může udělat více při podpoře námořních operací EU ve Středozemním moři, které byly spuštěny kvůli migrační krizi. Očekává také zásadní evropskou roli na podzimním summitu OSN o uprchlické problematice. Zmínil v této souvislosti například možnost lepší výměny informací o radikálních bojovnících a snahu odvracet teroristické útoky.

Obama: Evropské země zůstanou spojenci USA (zdroj: ČT24)

Obama také připomněl, že EU slíbila zásadní finanční pomoc Iráku ve chvíli, kdy mezinárodní koalice podporuje tlak místních sil na pozice teroristické organizace Islámský stát v Sýrii a Iráku. EU také pomáhá s rozvojem Afghánistánu.

Prezident USA slíbil pomoc Evropě s posilováním energetické bezpečnosti, včetně diverzifikace dodávek z USA, a přes existující potíže bude dál prosazovat uzavření Transatlantického obchodního a investičního partnerství (TTIP).

„Integrovaná Evropa je jedním z největších úspěchů moderní doby“

Obama mimo jiné také připustil, že britské rozhodnutí odejít z EU vytvořilo nejistotu o budoucnosti evropské integrace. „Bohužel to některé vedlo k náznakům, že se hroutí celá stavba evropské bezpečnosti a prosperity,“ podotkl americký prezident s tím, že podobná nadsázka ale není na místě.

K takovému závěru jej prý vedou nejen jeho jednání s Tuskem a Junckerem, ale také nedávné rozhovory s končícím britským premiérem Davidem Cameronem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Všechny strany podle něj mají při hledání nového vzájemného vztahu zájem na co nejmenších problémech. Britové se na konci června v referendu rozhodli pro odchod z Unie, jednání o podrobnostech ale ještě nezačala.

Podle Tuska mohou být geopolitické důsledky brexitu velmi vážné a udržení co nejtěsnějších vztahů mezi EU a Británií je v zájmu všech. Britské rozhodnutí ale není „začátek procesu“, další pokračování prý nebude. K transatlantické jednotě podle Tuska neexistuje alternativa a každý, kdo útočí na Evropu, útočí na Ameriku a naopak.

Obama evropskou integraci označil za mimořádný úspěch. „Každý člen je demokracie, žádná členská země nikdy neválčila s jinou. Integrovaná Evropa je jedním z největších politických a ekonomických úspěchů moderní doby a musí být zachován,“ řekl americký prezident.

Spojené státy proto mají podle Obamy na integrované a demokratické Evropě vážný a trvalý zájem. Připomněl společné zájmy a hodnoty, ale také úzce propojené ekonomiky na obou stranách Atlantiku.

Obamu znepokojuje polský spor o ústavní soud

Před svým polským protějškem Andrzejem Dudou vyjádřil Obama své znepokojení nad slepou uličkou, do níž se dostal spor okolo polského ústavního soudu. Polský vládní tábor se ho podle svých oponentů snaží ochromit. Obama proto podle svých slov „jako přítel a spojenec“ vyzval k podpoře demokratických institucí v Polsku a zdůraznil také význam právního státu, nezávislé justice a svobodných médií.

„Zdůraznil jsem, že samozřejmě respektujeme svrchovanost Polska a uvědomuji si, že parlament pracuje nad zákonem, která má tuto věc upravit, ale jako přítel a spojenec vyzývám všechny strany, aby podporovaly demokratické instituce v Polsku,“ řekl Obama po jednání s Dudou. Dodal, že právní stát, nezávislé soudy a svobodná média jsou hodnoty, na kterých Spojeným státům velice záleží, a jsou to také hodnoty, které jsou jádrem Severoatlantické aliance.