Rok od největšího zátahu za 30 let: Patnáct čínských právníků zmizelo

Celkem 15 prominentních čínských obhájců se dodnes pohřešuje po zátahu na právníky, kteří brali kauzy v oblasti lidských práv. Čínská policie před rokem zatkla bezmála 250 lidí, kteří strávili měsíce u výslechu na utajovaném místě. Kvůli vykonstruovaným obviněním jim hrozí vysoké tresty.

Pokud budou právníci obviněni ze spiknutí s cílem svrhnout vládu jedné strany, hrozí jim i více než patnáct let za mřížemi. Podle organizací na ochranu práv jde o cílené zastrašování.

„Ti lidé se dopustili jen toho, že brali právní případy týkající se náboženských svobod, ženských práv a diskriminace v práci. Všechno, co dělali, by mělo být z mezinárodní perspektivy povolené a zajištěné,“ konstatoval William Nee z Amnesty International.

Třeba právnička Wang Jü brala ožehavé kauzy jako znásilnění šesti nezletilých dívek stranickými funkcionáři. Věděla, že může skončit ve vězení, což se také stalo. „Lidská práva jsou vysoce riziková kariéra. Člověk může zmizet, zavřou ho na psychiatrii nebo do detenčního centra. Může se to stát kdykoli,“ podotkla odbornice na lidská práva.

Rok od zátahu na čínské obhájce lidských práv (zdroj: ČT24)

Politologové zátah hodnotí jako nejhorší za posledních třicet let, pokus utáhnout uzdu disentu a přetvarovat čínskou společnost. Ve vězení skončili i příbuzní a zaměstnanci obhájců.

„Právníci hájí klienty v rámci právního systému. Je to jejich práce. A vy je zatknete. Jaký signál to dává lidem? Že systém nefunguje?“ ptá se politolog Sü S' ťien z tchajwanského Institutu politických věd Academia Sinica.

Vydáno pod