Británie bude mít zřejmě druhou premiérku. O funkci se utkají Mayová a Leadsomová

O britský premiérský úřad se utkají dvě ženy. Poslanci Konzervativní strany v tajném hlasování do duelu poslali ministryni vnitra Theresu Mayovou a náměstkyni ministryně energetiky Andreu Leadsomovou. Šéfka strany a posléze i celé britské vlády vzejde z celostranického korespondenčního hlasování, známa bude do 9. září.

Konzervativní poslanci z kandidátky vyřadili ministra spravedlnosti Michaela Govea, čímž rozhodli, že v čele britské vlády podruhé v historii stane žena. Dosud jedinou premiérkou Spojeného království byla Margaret Thatcherová.

Mayová opět potvrdila roli favoritky, když z 329 hlasů získala 199, což bylo o zhruba třicet více než v úterním hlasování, po kterém vypadli dva uchazeči. „Toto hlasování ukázalo, že Konzervativní strana se dokáže sjednotit. Pod mým vedením se tak i stane,“ řekla Mayová po oznámení výsledků. 

Druhou Leadsomovou, kterou podpořil mimo jiné i bývalý starosta Londýna a jeden z vůdců kampaně za odchod Británie z EU Boris Johnson, v kandidatuře podpořilo 84 zákonodárců, v úterý tak učinilo 66 poslanců. 

Gove, který dlouhodobě podporoval Johnsona, ale poté ho nečekaně označil za nevhodného pro premiérský úřad a rozhodl se sám kandidovat, získal dnes 46 hlasů. Oproti úternímu hlasování dva hlasy ztratil. 

Andrea Leadsomová
Zdroj: ČTK/ZUMA/Pete Maclaine

Původně se o vedení Konzervativní strany a tím i o úřad ministerského předsedy ucházelo pět kandidátů. V úterním hlasování vypadl někdejší ministr obrany Liam Fox a z klání poté odstoupil ministr pro zaměstnanost a penzijní reformu Stephen Crabb, který skončil předposlední.

Mayová před červnovým referendem tiše podporovala setrvání Británie v Evropské unii. Naopak zastánci brexitu byli Leadsomová, která skončila v úterý na druhém místě, i Gove.

O celkovém vítězi pak během léta v korespondenčním hlasování rozhodne 150 tisíc členů strany. Vítěz by měl být oznámen v září. „V zásadě (členové strany) mohou hlasovat až do 9. září, existuje však snaha zkrátit dobu procesu k určení stranického lídra na několik málo týdnů, aby se snížila nejistota na trzích a umožnilo příštímu premiérovi konat,“ tvrdí britský list The Telegraph.

Gove se musel omluvit za snahu vyřadit Leadsomovou

Podle The Telegraph spojenci Govea vyzvali zastánce Mayové, aby hlasovali „takticky“ pro Govea s cílem zablokovat postup Leadsomové. „Vedoucí kampaně ministra spravedlnosti (Govea) poslal poslancům text, ve kterém jim říká, že by bylo v národním zájmu zastavit nyní Leadsomovou, která by mohla vyhrát hlasování členů strany,“ uvedl The Telegraph.

Provalení výzvy pobouřilo mnohé zákonodárce, především přívržence Leadsomové, mezi které patří i Boris Johnson. Gove se musel veřejně omluvit.

Kytka: Govea vyřadily intriky proti Johnsonovi (zdroj: ČT24)

Spuštění procesu odchodu z EU bude na nové vládě

Dosavadní premiér David Cameron ohlásil rezignaci po oznámení výsledků červnového referenda, ve kterém Britové odhlasovali vystoupení Británie z EU. Obava z ekonomických dopadů brexitu vyvolala napětí na trzích doma i v zahraničí a pokles libry.

Podle britského ministra zahraničí Hammonda není Spojené království v situaci, kdy by mohlo zahájit s Evropskou unií zásadní jednání o vystoupení z osmadvacítky. Šéf diplomacie očekává, že se ke spuštění článku 50 Lisabonské smlouvy bude chtít vyjádřit i parlament, rozhodnutí bude ale podle ministra čistě na nové vládě.