Nigerijec, který utekl před islamisty do Itálie, zemřel po údajně rasistickém útoku

V italském městě Fermo v úterý došlo k potyčce mezi členem tvrdého jádra italských fotbalových příznivců, obecně označovaných ve světě jako ultras, a mužem, který do Itálie uprchl z Nigérie. Šestatřicetiletý Emmanuel Chidi Namdi, který v Itálii žádal o azyl, po napadení svým zraněním v nemocnici podlehl.

Namdi se procházel ve městě se svou ženou, když na ni údajně cizí muž pokřikl, že je „africká opice“. To vedlo k potyčce, po které Namdi utrpěl krvácení do mozku a skončil v komatu. Informace o průběhu střetu se rozcházejí.

Starosta města označil incident za noční můru. Podle něho je Fermo vůči uprchlíkům vstřícné a snaží se jim pomáhat. Ve Fermu žije velký počet cizinců. Žadatelé o azyl jsou často vyzýváni, aby ve školách vyprávěly své životní příběhy.

Namdi do Itálie utekl z Nigérie poté, co přišel o zbytek rodiny po útoku na křesťanské kostely ze strany radikálů z Boko Haram. V Itálii bydlel v ubytovně spravované katolickou charitativní organizací.

Do Itálie od začátku roku připlulo přes 70 tisíc uprchlíků

Itálie se po březnové dohodě mezi Tureckem a Evropskou unií o vracení migrantů a po uzavření hranic balkánských států stala pro uprchlíky hlavní vstupní branou do Evropy. Do Itálie připlouvají zejména migranti z afrických zemí.

Od začátku roku do konce června se do Itálie přes Středozemní moře dostalo více než 70 tisíc uprchlíků. To je prakticky totožný počet jako za stejné období loni. Za celý loňský rok do Itálie takto přišlo zhruba 154 tisíc lidí. Při pokusu překonat Středozemní moře od roku 2014 zahynulo přes 10 tisíc migrantů, z toho asi 2800 od začátku letošního roku.