Farage si roli padoucha v europarlamentu užívá a bude mu chybět

Odstupující šéf Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage řekl, že mu bude chybět role padoucha, kterou zastává v Evropském parlamentu, až Británie Evropskou unii opustí. Do té doby hodlá setrvat ve funkci europoslance, aby „dohlédl na to, že Británie obdrží dobrou obchodní dohodu“ s Unií.

Farage prohlásil, že si křik a bučení ze strany svých oponujících kolegů nesmírně užíval, takže to je to, co mu bude z osobního hlediska jednou chybět. Své setrvání v řadách europoslanců zdůvodnil potřebou dohledu nad zdlouhavým vyjednáváním, jež nastane před brexitem. 

Varoval před tím, aby Londýn uzavřel s Bruselem podobnou dohodu jako Norsko. Země, jejíž obyvatelé naposledy v roce 1994 odmítli v referendu vstup do EU, má poměrně volný přístup na unijní trhy. Ale musí respektovat mimo jiné volný pohyb osob, který umožňuje občanům EU podle libosti se stěhovat do Norska. Lídři EU dali najevo, že pokud by si Británie chtěla zachovat volný obchod s EU, pak bude muset přijmout stejné podmínky.

Farage také řekl, že chce pomáhat ostatním euroskeptickým hnutím v boji proti integrující se Unii. „Jsem přesvědčen, že projekt Evropské unie pomalu zanikne,“ prohlásil.

Červnové referendum v Británii, ve kterém britští voliči rozhodli o odchodu z EU, vyvolalo tlaky ve zbytku Unie na uspořádání podobného referenda. Nejhlasitěji se ozvali nacionalisté v Nizozemsku a ve Francii. Podle agentury DPA průzkumy veřejného mínění v Dánsku a Itálii naznačují, že i tam by se mohla uskutečnit referenda o EU.