Johnson: Britská vláda by měla hovořit o pozitivech brexitu

Bývalý londýnský starosta Boris Johnson kritizoval britskou vládu, že před referendem neinformovala veřejnost o pozitivních stránkách odchodu země z Evropské unie. Napsal to v příspěvku uveřejněném v listu The Telegraph. Johnson byl jednou z hlavních tváří kampaně za vystoupení z EU. Právě tématu brexitu se bude na ČT24 věnovat od 20:00 pořad Devadesátka, jehož hostem bude Karel Kühnl, bývalý velvyslanec ve Velké Británii a v současnosti generální konzul v Petrohradě. Své dotazy posílejte již nyní.

Otázky do Hyde Parku ČT24 můžete posílat také prostřednictvím Facebooku – napsat je do aplikace Dotazy pro hosta – nebo Twitteru (k tweetu připojte hashtag ‪#‎hpct24). Můžete také posílat videodotazy přes aplikaci iReportér.

„Bylo chybné, že vláda nechala veřejnost (v referendu o EU) volit mezi dvěma možnostmi, aniž by byla ochotna vysvětlit – pro případ, že by lidé hlasovali pro odchod – jak by (brexit) mohl fungovat v zájmu Spojeného království a Evropy,“ uvedl Johnson.

Příznivce tábora bojujícího za setrvání Británie v Evropské unii po referendu podle Johnsona zachvátila „hysterie“, a kabinet by proto měl okamžitě učinit jasné prohlášení o skutečných důsledcích brexitu. Nelze s tím čekat až na nového premiéra, uvedl Johnson.

Hysterie jako po smrti Diany?

„V části populace panuje určitý druh hysterie, nakažlivé truchlení jako v roce 1997 po smrti princezny z Walesu (Diany),“ napsal Johnson. Strach z následků brexitu je podle konzervativního politika značně přehnaný a černé scénáře, kterými se zastánci setrvání v EU před referendem snažili voliče odstrašit od hlasování pro brexit, se podle něj nepotvrdily.

Spolu s konzervativním ministrem spravedlnosti Michaelem Govem a předsedou Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigelem Faragem, který v pondělí rezignoval, byl londýnský exstarosta Johnson hlavní tváří kampaně za odchod Británie z Evropské unie.

Po oznámení výsledků referenda a po ohlášení rezignace premiéra Davida Camerona se mělo za to, že se Johnson stane Cameronovým nástupcem. Minulý týden ale exstarosta oznámil, že se o funkci lídra konzervativců, s níž je premiérská funkce nyní spojena, ucházet nebude. Učinil tak krátce poté, co svou kandidaturu ohlásil jeho spojenec z kampaně Gove. Jasno by o Cameronově nástupci mělo být na počátku září.

O britské premiérské křeslo se kromě Govea nyní uchází také ministryně vnitra Theresa Mayová, ministr pro zaměstnanost a penzijní reformu Stephen Crabb, někdejší ministr obrany Liam Fox a náměstkyně ministryně energetiky Andrea Leadsomová. 

Leadsomová i Fox chtějí rychlá jednání a odchod Británie z EU

Podle Leadsomové, která před červnovým referendem podporovala odchod Británie z Evropské unie, je v zájmu EU, aby jednala pragmaticky a uzavřela s Británií dohodu o volném obchodu, aniž by ji nutila k ústupkům ve volném pohybu osob. 

Pokud by se stala premiérkou, aktivovala by Leadsomová článek 50 lisabonské smlouvy, po jehož spuštění formálně začnou jednání o takzvaném brexitu, co nejdříve. „Zamýšlím vést jednání co nejkratší možnou dobu,“ uvedla. „Ani my, ani naši evropští přátelé nepotřebujeme prodlužovanou nejistotu,“ zdůraznila.

Andrea Leadsomová
Zdroj: PETER NICHOLLS/Reuters

Pokusila by se také udržet Británii pohromadě navzdory požadavkům Skotska o vypsání nového referenda o nezávislosti a volání severoirských nacionalistů po sjednocení s Irskou republikou.

Liam Fox, který byl před referendem rovněž zastáncem takzvaného brexitu, uvedl, že jako premiér by s Unií nejednal o ústupcích ve volném pohybu osob. „Je jasné, že veřejnost odmítla koncept volného pohybu a že zahrnutí volného pohybu do obchodní dohody by mnozí považovali za podvod na britském lidu,“ řekl Fox.

Leadsomová a Fox nicméně nepatří mezi zmiňovanými uchazeči k velkým favoritům na zisk postu lídra konzervativců a premiéra Spojeného království.

Farage končí jako předseda strany UKIP (zdroj: ČT24)