Od roku 2008 z Řecka odešlo téměř půl milionu obyvatel

Více než 427 tisíc Řeků kvůli finanční krizi opustilo od roku 2008 zemi s cílem zajistit si lepší život v zahraničí. Odcházejí především mladí a vzdělaní. Vyplývá to podle listu Kathimerini ze studie řecké centrální banky.

V minulém století Řecko zažilo dvě velké vystěhovalecké vlny, a to v letech 1903 až 1917 a v letech 1960 až 1972. „Není náhodou, že tomu vždy předcházely hospodářské otřesy, které prohlubovaly propast mezi naší zemí a vyspělými státy,“ řekla listu autorka studie Sofia Lazaretuová.

Odchod za prací

Zatímco ale při vystěhovaleckých vlnách v minulém století do zahraničí odcházeli zejména lidé s nízkým vzděláním a zemědělci, během nynější krize zemi opouštějí především mladí vysokoškoláci a kvalifikovaní pracovníci.

Hlavním motivem pro odchod je snaha najít zaměstnaní. Míra nezaměstnanosti v Řecku se nyní nachází v blízkosti 25 procent, u mladých lidí dokonce přesahuje 50 procent. Mladí vzdělaní Řekové jsou často nuceni pracovat na černo v restauracích a kavárnách a měsíčně si nevydělají více než 400 eur (necelých 11 tisíc korun).