Fico: Zastavení brexitu si umíme představit

Slovenský premiér Robert Fico, jehož země od začátku měsíce předsedá Radě Evropské unie, si umí představit zastavení brexitu a jednal o této možnosti i s Evropskou komisí. Prohlásil to v Otázkách Václava Moravce s tím, že ale nepředpokládá, že by britští politici jednali proti rozhodnutí plebiscitu, jenž se vyslovil pro odchod.

Britové o svém setrvání v Evropské unii rozhodovali minulý týden, necelými dvaapadesáti procenty hlasů se nakonec rozhodli po čtyřiceti letech společný evropský klub opustit. Toryovský kabinet, který nyní hledá nástupce odcházejícího ministerského předsedy Davida Camerona, ale dosud nepodal oficiální žádost.

„Když vidíme vývoj v Konzervativní straně, v britské vládě a sledujeme, co se děje u britské veřejnosti a jak se otáčejí názory, teoreticky – a toto téma jsme probírali i na setkání s Evropskou komisí – si umíme představit, že by se to celé mohlo zastavit,“ prohlásil v této souvislosti slovenský premiér Robert Fico, jenž byl hostem Otázek Václava Moravce.

Fico: Nejlepší by bylo, kdyby Britové zůstali

Nemáme důvod být neklidní, udělali jsme všechno pro to, aby Velká Británie zůstala uvnitř Evropské unie. Jako předseda vlády, která Unii předsedá, chci brexit vidět jako velkou příležitost pro zajímavou diskusi. Můžeme být ještě silnější než v tomto okamžiku.
Robert Fico
předseda vlády Slovenska

Slovensko převzalo předsednickou úlohu 1. července od Nizozemska, kdy také do Bratislavy na vstupní jednání s vládou nově předsedající země přicestovali vrcholní představitelé unijní administrativy včetně šéfa komise Jeana-Clauda Junckera.

„Nejlepší by bylo, pokud by Velká Británie zůstala. Pokud by ‚motyka vystřelila‘, přivítal bych to. Ale to je spíš teoretická než praktická šance. Neumím si představit, že by se britští politici postavili proti rozhodnutí referenda,“ dodal slovenský premiér.

O změnách v Unii má jednat bratislavský summit

Jednání nezačnou dříve než na podzim, protože Cameron nechal oznámení o vystoupení na svém nástupci. Fico by byl nerad, kdyby měl brexit dominovat agendě EU. „Bez ohledu na výsledek referenda musíme mluvit o schopnosti zatraktivnit EU,“ uvedl slovenský premiér s tím, že vztahu Evropanů k Unii by se měl věnovat i bratislavský summit chystaný na polovinu září.

Podle Fica v současnosti zaznívají mezi špičkami evropských zemí tři pohledy: Evropskou unii nereformovat, změnit ji od základů a jít středovou cestou, což má být i postoj, který zastávají země visegrádské skupiny.

„Na summitu můžeme sehrát výraznou vyvažující úlohu. Očekává se od nás extrémní postoj k institucím a tématům Evropské unie – ale my ho nechceme,“ řekl. „Bylo by špatné, kdybychom evropské veřejnosti nabídli jen méně komisařů v komisi nebo poslanců v Evropském parlamentu, byť to bych osobně přivítal. Musíme člověku vysvětlit, proč nemá poslouchat blázny, kteří říkají, že je třeba EU zlikvidovat.“