V Bangladéši útočili místní teroristé, policie na ně již líčila

Teroristický útok v bangladéšské Dháce, kde útočníci brutálním způsobem pozabíjeli dvacet lidí, převážně cizinců, provedlo sedm Bangladéšanů. Oznámila to místní policie, která se také již před útokem pokusila zadržet je. Z prohlášení ministra vnitra vyplývá, že i když se k útoku přihlásil Islámský stát, ve skutečnosti útočníci možná nebyli napojeni na žádnou velkou radikální organizaci.

Po pátečním teroristickém útoku v restauraci v diplomatické čtvrti Dháky a po sobotní osvobozovací akci zůstalo 22 mrtvých včetně dvou policistů. Ačkoli úřady s odkazem na svědky původně hovořily o osmi až deseti útočnících, patrně jich nebylo více než sedm, z nichž šest zastřelili vojáci při osvobozování restaurace a zbylého zajali živého.

O části skupiny přitom bangladéšské úřady věděly. „Pět z nich bylo považováno za militanty a strážci zákona se je několikrát pokusili zatknout,“ přiznal bangladéšský policejní náčelník Šahidul Hoque. Není přitom zcela jasné, zda původně chtěli útočit právě na restauraci. Poradce bangladéšské premiérky Gowher Rizvi popsal agentuře Reuters, že dovnitř vpadli poté, co spatřili, že se k nim blíží členové bezpečnostní služby z nedalekého zdravotního střediska. Ti venku spatřili ozbrojence a šli zjistit, co tam pohledávají.

K útoku se přihlásila organizace Islámský stát. Ačkoli se vyskytly i spekulace, že by mohlo jít i o čin Al Káidy, CNN v sobotu upozornila, že zatím žádné přiznání IS nebylo vyvráceno. Bangladéšský ministr vnitra  Madžudín Khan Alamgir však míní, že šlo o členy místní organizace: „Byli to členové radikální islámské skupiny Džumatul Mudžáhidín,“ uvedl. Podle Reuters se ovšem tato organizace prohlásila za Islámský stát v Bangladéši.

Útočníci podle ministra Khana pocházeli z lepších rodin a vystudovali dobré školy. Džihádisty se stali, „protože je to módou“, dodal ministr.

Mezi civilními obětmi byli převážně cizinci. Zahynulo devět Italů, sedm Japonců, studentka z Indie a americký občan. Další dvě oběti byli patrně Bangladéšané. Teroristé většinu z nich podřízli, a to krátce po přepadení restaurace. Podle svědků týrali a zabíjeli ty, kdo nedokázali citovat z Koránu.

Islámský stát se po útoku v Bangladéši přihlásil i k dalšímu teroristickému činu – nedělnímu pumovému útoku v Bagdádu, při kterém zemřelo téměř osmdesát lidí. Podezřelý je i ze zorganizování úterního útoku na istanbulském Atatürkově letišti.