Po explozích v Bagdádu zůstalo přes sto mrtvých

Přes 120 lidí zemřelo v Bagdádu po dvou pumových útocích. Jde tedy o jeden z nejkrvavějších útoků od doby, kdy se z Iráku stáhli američtí vojáci. K jednomu z útoků se přihlásila organizace Islámský stát.

Brzy ráno v neděli otřásly Bagdádem dva výbuchy. První otřásl nákupní zónou v rušné čtvrti Karráda, bomba byla v nákladním autě na prostranství plném mladých lidí a rodin. Krátce poté vybuchla další nálož v jiné části města.

K prvnímu atentátu se přihlásil IS. Teroristé podle amerického střediska pro sledování islamistických portálů SITE uvedli, že šlo o akci sebevražedného útočníka namířenou proti šíitům. První odhady hovořily celkem asi o dvaceti obětech obou útoků. Později ale policie oznámila podstatně vyšší čísla. Podle posledních informací zabila již první exploze přibližně 120 lidí. Podle AFP utrpělo přes 140 dalších lidí zranění. Mezi mrtvými je  nejméně patnáct dětí, deset žen a také šest policistů, upřesnila policie. Druhá bomba zabila pět lidí a šestnáct dalších poranila.

„Bylo to jako zemětřesení. Už jsem odcházel se svým zbožím domů, když jsem zahlédl ohnivou kouli a zaslechl velký výbuch,“ popsal agentuře AP výbuch pouliční prodavač Karím Sami. Místo větší exploze je těžce poničené, budovy s obchody jsou ohořelé. Prohlédnout si ho přijel irácký premiér Hajdar Abádí, který řekl, že viníky potrestá. Vláda ovšem naopak čelí kritice, že není s to podobným útokům zabránit. Obyvatelé zpochybňují účinnost detektorů výbušnin a zátarasů kolem Bagdádu, na kterých se podle kritiků neprovádějí dost důkladné kontroly.

Nejhorší útok si vyžádal životy 130 lidí

Nedělní pumové útoky jsou v Iráku jedny z nejhorších teroristických činů od stažení amerických sil. Pokud se tragická bilance již nezvýší, půjde o druhý nejhorší útok po loňském výbuchu na tržišti ve městě Chán Baní Saad, kde zemřelo 130 lidí.

Organizace Islámský stát tak pokračuje v sérii teroristických útoků, kterou rozpoutala v muslimských zemích během svatého měsíce ramadánu. Při úterním útoku na Atatürkově letišti v Istanbulu připravili teroristé o život 36 lidí. Dalších 22 lidí zabili teroristé, kteří v pátek večer přepadli restauraci v bangladéšské Dháce. Islámský stát se přihlásil ke krvavějšímu z bagdádských útoků a k útoku v Dháce. K atentát v Istanbulu se nepřihlásila žádná organizace, ale způsob akce na něj podle řady komentářů ukazuje.

Islámský stát naproti tomu ztrácí na frontě. Irácké armádě se v poslední době podařilo osvobodit nejprve Ramádí a nedávno také Fallúdžu, která leží jen asi 50 kilometrů západně od Bagdádu. IS má ale stále pod kontrolou druhé největší irácké město Mosul.

Vydáno pod