S průplavem cílí Panama na světový obchod. Pověst daňového ráje je ale problém

Události ČT: Panama otevřela rozšířený průplav. Událost zastínil skandál Panama Papers (zdroj: ČT24)

Rekonstruovaný průplav má Panamě pomoci posílit postavení na poli světového obchodu. Slavnostní otevření rozšířeného průplavu ale bylo zastíněno stále znějícím skandálem Panama Papers, který zemi dal nálepku obřího daňového ráje. I Spojené státy americké, které doufají, že jim kanál pomůže posílit jejich vliv v Asii, poslaly místo vysoce postaveného státníka jenom manželku viceprezidenta.

Rozšířený Panamský průplav bude schopen pojmout mnohem větší lodě než dosud. Série nových zdymadel na obou stranách, z Atlantiku i Pacifiku, totiž zvýší kapacitu 80 kilometrů dlouhého průplavu. Stavba zabrala devět let a přišla na 5,25 miliardy dolarů, v přepočtu 130 miliard korun. Jako první novou podobu kanálu vyzkoušela čínská loď koncem června.

Na slavnostní otevření kanálu bylo pozváno sedmdesát světových státníků. Přijelo jich ale deset. Pověst země totiž poškodil jen několik měsíců předtím skandál Panama Papers, který ukázal na využívání daňového ráje ze strany řady světových politiků.

I když Washingtonu větší průplav pomůže zvýšit vliv v Asii, v Panamě ho na slavnostním otevření zastupovala žena viceprezidenta. Za normálních okolností by přitom i Bílý dům poslal někoho výše postaveného.

Panama sice tvrdí, že místní firmy po aféře nepocítily propad zájmu, samotná země ale horší reputaci ano. Navíc únik informací roztočil spirálu vyšetřování, která se stále nezastavila. „Panama Papers je jedna velmi špatná zpráva o jednom konkrétním poskytovali služeb, která byla vztažena na celou zemi,“ prohlásil vrchní poradce panamského prezidenta Gian Castillero.

Pozitivní příběh o ekonomickém růstu. Nebo ne?

V panamské metropoli se možná tyčí více mrakodrapů než v americkém velkoměstě. Co na jednu stranu čelí kritice, že představuje jenom betonové pračky na peníze z drog a podezřelých transakcí, je podle panamské vlády důkaz nejrychlejšího hospodářského růstu na západní polokouli.

Panama v minulosti měla některé postupy, které byly méně než ideální a méně než průhledné. Sama to potvrzuje.
Eric Olson
odborník na finance Latinské Ameriky z Wilson Center

Vedení Panamy upozorňuje, že se změnami ve finančním sektoru se začalo dávno před dubnovým skandálem. Dokládá to například nabídka na automatickou výměnu finančních informací pro dvě desítky zemí, mezi kterými je i Česko.

„Už v únoru jsme zavedli zákony a postupy a založili instituce, abychom se dostali z šedé listiny finanční organizace FATF. Zvládli jsme vyhovět všem požadavkům v rekordním čase,“ tvrdí náměstek ministra hospodářství a financí Panamy Ivan Zarak.

Panama tak chce svým hospodářským růstem ukázat, že i Latinská Amerika nabízí pozitivní příběhy. Nejprve ale ze sebe bude muset setřást pochybnosti spojené s informacemi, které unikly o offshorových společnostech z panamské firmy Mossack Fonseca.