V srbské kavárně zastřelil muž manželku i čtyři další lidi

V noci na sobotu zahynulo při střelbě v kavárně v severosrbské obci Žitište pět lidí. Podle úřadů šlo zřejmě o zločin ze žárlivosti, střelec nejprve zabil svoji manželku. Při jeho útoku utrpělo zranění dalších 22 lidí.

Muž s automatickou zbraní přišel do žitištské kavárny střílet v hloubi noci, před druhou hodinou. Svědek události popsal televizi RTS, že útočník přišel do kavárny dvakrát. Nejprve spatřil svoji manželku, jak uvnitř sedí se skupinou přátel, a odešel. Brzy se ale vrátil se zbraní. „Jen vzal zbraň a začal střílet. Nejdřív do vzduchu,“ popsal svědek.

Potom ale střelec začal střílet do lidí. Nejprve zabil svoji manželku a další ženu, zřejmě její přítelkyni. Střílet však nepřestal a útočil i na další hosty. Tři z nich po převozu do nemocnice zemřeli, 22 utrpělo zranění. Mezi zraněnými jsou podle RTS i tři nezletilí.

Ředitelka nemocnice ve městě Zrenjaninu řekla televizi B92, že šest lidí má lehké nebo středně těžké poranění, zatímco ostatní utrpěli zranění vážná. Během noci bylo sedm lidí operováno.

Útočníka nakonec přemohli další lidé, kteří v podniku byli. Policie ho poté zadržela a zločin vyšetřuje. Ministr vnitra Nebojša Stefanovič nicméně uvedl, že osmatřicetiletý střelec zřejmě zabíjel ze žárlivosti. Podle RTS dodal, že nic nenasvědčovalo tomu, že by se takového činu mohl dopustit. „Byl to klidný člověk, neměl žádný trestní záznam,“ uvedl ministr.

Útočnou pušku, ze které střílel, nicméně podle úřadů vlastnil nelegálně. Jak ale upozornila agentura Reuters, jsou nelegálně držené zbraně v Srbsku a dalších zemích bývalé Jugoslávie rozšířené vzhledem k válkám, které oblast sužovaly v 90. letech. Bezprostředně před žitištskou střelbou vyhlásila srbská policie zbraňovou amnestii pro lidi, kteří odevzdají nelegálně držené zbraně do listopadu.