Většina Němců odmítá prohlubování evropské integrace

Velká většina obyvatel Německa odmítá hlubší integraci Evropské unie. Téměř dvě třetiny z nich chtějí více pravomocí pro národní státy, zatímco více moci Bruselu by dalo jen 27 procent obyvatel spolkové republiky. Vyplývá to z průzkumu provedeného pro server Spiegel Online.

Pro převod pravomocí zpět na členské státy se v průzkumu, který se zaměřil na nálady německé společnosti po rozhodnutí o takzvaném brexitu, vyslovilo 64 procent Němců. Průzkum provedený na 1014 respondentech proběhl 28. a 29. června, tedy čtyři dny po vyhlášení výsledků britského referenda.

Wolfgang Schäuble
Zdroj: isifa/LN/František Vlček

Spiegel Online upozorňuje, že nálady ve společnosti jsou v protikladu s úmysly německého ministra financí a jedné z nejvýraznějších politických osobností Evropy Wolfganga Schäubleho, který chce naopak spolupráci členských zemí dál prohlubovat.

Podle informací Spiegelu trvá Schäuble zejména na dokončení volného vnitřního trhu a neomezeném přeshraničním toku kapitálu. Členské státy by se měly také sjednotit na cestě k dosažení většího ekonomickému růstu. Rovněž je třeba zlepšit kontrolu vnějších hranic a shodnout se na společné azylové politice.

Drtivá většina Němců chce v Unii zůstat

O smysluplnosti Unie jako takové ale Němci nepochybují. Drtivá většina – 87 procent – z 1014 dotázaných je pro setrvání spolkové republiky v EU. To je ještě o čtyři procenta více než v průzkumu ze začátku června.