Polsko čeká summit NATO a návštěva papeže. Obnoví proto kontroly na hranicích

Polsko začátkem července na měsíc dočasně obnoví kontrolu na vnitřních hranicích schengenského prostoru volného pohybu, včetně hranic s Českou republikou. Toto opatření se Varšava rozhodla přijmout v souvislosti se třemi významnými mezinárodními akcemi, které se příští měsíc uskuteční na polském území.

Kontroly se budou provádět od 4. července do 2. srpna na hranicích s Českem, Německem, Litvou a Slovenskem a také v přístavech a na letištích.

Opatření souvisí s vrcholnou schůzkou Severoatlantické aliance, se Světovými dny mládeže a návštěvou papeže.

Summit NATO bude 8. a 9. července ve Varšavě a Světové dny mládeže od 25. do 31. července v Krakově. Papež František bude pobývat mezi účastníky dnů mládeže od 28. do 31. července.

Mluvčí polské pohraniční stráže Joanna Rokicka podle televize TVN24 uvedla, že v cestování do Polska „se obecně nic nezmění“. „Nepředpokládáme žádné potíže, kontroly budou prováděny namátkově u vybraných osob, a to včetně letišť a přístavů,“ řekla.

České ministerstvo zahraničí informuje, že cestující budou moci v uvedeném období překračovat polské hranice pouze na určených místech. Do seznamu těchto míst je možné nahlédnout na webu ministerstva.

Vydáno pod